Gå direkt till textinnehållet

EFS Västerbotten och det rådande pandemiläget

Uppdaterat 2022-01-13

Från den 12 januari gäller nya restriktioner.
Regeringen har ytterligare skärpt rekommendationerna för att begränsa smittspridningen av Covid-19. För allmänna sammankomster gäller kortfattat följande:

*Om inte vaccinationsbevis används kan maximalt 50 personer samlas inomhus.
*Om vaccinationsbevis används får upp till 500 personer samlas.
*Alla inomhusarrangemang, oavsett vaccinationsbevis eller inte, behöver säkerställa nedanstående:
Deltagarna måste ha en anvisad sittplats. Vid gudstjänst finns dock undantag för att stå upp vid anvisad plats, till exempel under mässan.
Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst åtta personer. Om ett sällskap uppgår till fler än åtta ska arrangören dela upp sällskapet.
Sällskapet ska kunna hålla ett avstånd om minst 1 meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap. Denna och ovanstående åtgärder är dock inte nödvändiga om vaccinationsbevis används för samtliga personer på sammankomsten.

EFS och Salt riks har kommit med direktiv utifrån detta, läs på EFS riks hemsida via denna länk.

Uppdaterat 2021-12-23

Från den 23 december gäller nya restriktioner som dessvärre berör lägerverksamhet och antal personer för inomhusarrangemang.
EFS och Salt riks har kommit med direktiv utifrån detta, läs på EFS riks hemsida via denna länk.

Uppdaterat 2021-12-01

Texten är hämtad från Folkhälsomyndighetens hemsida. Läs mer där om vad som gäller om du är fullvaccinerad, eller inte är fullvaccinerad. Vad som gäller för barn och vuxna.

Den 22 november utökades rekommendationerna om testning för covid-19 vid symtom. Den 1 december införs fler smittskyddsåtgärder som till exempel en möjlighet att använda vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar samt rekommendationer till verksamhetsansvariga som ska göra det lättare för besökare att hålla avstånd.

Som tidigare uppmanas alla att vara uppmärksamma på symtom och stanna hemma men från 22 november rekommenderas även vaccinerade att testa sig för covid-19 när de får symtom.

Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 personer kan använda vaccinationsbevis eller tillämpa mer omfattande smittskyddsåtgärder. Om de använder vaccinationsbevis behöver de ändå följa de grundläggande smittskyddsåtgärderna. De handlar bland annat om att sätta upp information om hur smittspridning kan undvikas, ge möjlighet till handtvätt och informera personal. De behöver också ha rutiner för hur vaccinationsbevis hanteras. Personer under 18 år behöver inte visa upp vaccinationsbevis.

Genom att kräva vaccinationsbevis av deltagare kan en arrangör fortsätta att bedriva sin verksamhet utan att begränsa antalet deltagare.
Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med fler än 100 deltagare som inte använder vaccinationsbevis behöver vidta fler smittskyddsåtgärder.

Förhindra spridning av Covid-19
Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.

Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:

  • hålla avstånd till andra människor.
  • särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Länkar som tar dig vidare till senast publicerad information:

1177 Vårdguiden

Regeringen och Regeringskansliet

Region Västerbotten

Folkhälsomyndigheten

EFS Riks

Scoutservice

 

Avslutande ord

EFS Västerbotten har fått ett särskilt uppdrag att be för Sverige och vår värld på söndagarna. Bön gör skillnad, stäm gärna in och be för att pandemiläget förbättras, att vi snart får träffas som vanligt och att de som drabbats hårdast under denna svåra tid ska få extra kraft och uthållighet av Herren.

Uthållighet är vad ni behöver för att kunna göra Guds vilja och få vad han har lovat. Heb 10:36.

Ge inte upp, håll ut.

 

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.