Gå direkt till textinnehållet

EFS Västerbotten och det rådande pandemiläget

Uppdaterat 2021-06-14.

Från och med den 1 juni ska alla som befinner sig i Västerbotten följa nationella rekommendationer.
Det innebär att du ska fortsätta att:
 • undvika trängsel i alla sammanhang inklusive handel och kollektivtrafik
 • handla ensam
 • umgås i en mindre krets
 • resa smittsäkert
 • använda munskydd under rusningstrafik i kollektivtrafiken och när du inte kan hålla avstånd
 • stanna hemma när du är sjuk
 • testa dig vid symtom
Dessutom tydliggör Folkhälsomyndigheten hur många som får samlas i grupp eller hur många deltagare som får delta i ett arrangemang och vistas i olika typer av lokaler.
 • Fler kan delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Hur många som får delta beror på om sammankomsten sker inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser. Föreskrifter från Folkhälsomyndigheten som syftar till att göra det möjligt för deltagare att hålla avstånd kan påverka hur många som får samlas. I tabellen nedan ser du antalet tillåtna deltagare i nivå 3.
Tabell 3. Storlek på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar nivå 3
Inomhus Inomhus sittande Utomhus Utomhus sittande Motionslopp
8 50 100 500 150
 • Lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala blir tillåtet.
 • Matcher och tävlingar blir möjliga för alla.
 • Marknader kan öppna med krav på smittskyddsåtgärder.
 • Regeln om en person per sällskap på serveringsställen som är en del av en handelsplats eller galleria tas bort.
 • Maxtaket på 500 personer i butiker, varuhus, museer, sportanläggningar med mera tas bort. Det ersätts med rådet att verksamheter med lokaler som är så stora att de kan släppa in 500 eller fler kunder eller besökare bör göra en särskild riskbedömning av om det finns risk för att trängsel uppstår i verksamhetens lokaler, delar av dem eller i anslutning till lokalerna. Verksamheten bör vidta särskilda smittskyddsåtgärder för att minska risken för trängsel på sådana platser.
 • Förordningen om tillfälliga besöksförbud på äldreboenden upphör.
 • Fler kan delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Hur många som får delta beror på om sammankomsten sker inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser. Föreskrifter från Folkhälsomyndigheten som syftar till att göra det möjligt för deltagare att hålla avstånd kan påverka hur många som får samlas. I tabellen nedan ser du antalet tillåtna deltagare i nivå 2.
Text hämtad från 1177 för Västerbotten Facebook och
För att läsa vidare om beslutet och mer om vad beslutet innefattar, surfa in på folkhälsomyndighetens hemsida.

Gå in och läs mer om restriktionerna på 1177:s hemsida.

 

Länkar som tar dig vidare till senast publicerad information:

1177 Vårdguiden

Regeringen och Regeringskansliet

Region Västerbotten

Folkhälsomyndigheten

EFS Riks

Scoutservice

 

 

Avslutande ord

EFS Västerbotten har fått ett särskilt uppdrag att be för Sverige och vår värld på söndagarna. Bön gör skillnad, stäm gärna in och be för att pandemiläget förbättras, att vi snart får träffas som vanligt och att de som drabbats hårdast under denna svåra tid ska få extra kraft och uthållighet av Herren.

Uthållighet är vad ni behöver för att kunna göra Guds vilja och få vad han har lovat. Heb 10:36.

Ge inte upp, håll ut.

 

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Privacy Policy.