Senaste från EFS Västerbotten
psalmvisning

Workshop om att visa sångtexter

Vårt Budskap

2013-03-01

Ett tjugotal personer från EFS och Svenska kyrkan har deltagit i någon av de två fullbokade Workshops om presentationsprogrammet OpenLP som EFS Västerbotten anordnade i februari. Vid workshop-tillfällena fick deltagarna lära sig installera och använda programmet med sånger och presentationer samt information om de copywriteregler som gäller.

Det kan bli fler utbildningstillfällen ifall intresse finns. Den som är intresserad av att gå en sådan utbildning kan meddela intresse till EFS Västerbotten. Ett annat alternativ är att kontakta någon av de föreningar eller personer som deltagit i workshopen. Kontakta i så fall Birgitta Bergner, tel 090-125872.

– EFS Västerbotten har använt sig av programmet OpenLP ett antal år och vill genom utbildning och framtagning av sångdatabas underlätta för lokala sammanhang att enklare arbeta med projektion av texter med mera och på på ett lagligt sätt, säger Göran Berglund som höll i kursen tillsammans med Birgitta Bergner.

Många som idag använder sig av programmet PowerPoint för presentationer skriver in texterna för varje gudstjänst. Med OpenLP kan nästan allt finnas klart att använda från början. För att en EFS-förening ska få använda projektor och visa andra sångtexten än de som finns i psalmboken krävs också tillstånd.

EFS Västerbotten har en bearbetad psalm- och sångdatabas som är anpassad just för OpenLP och som förutom alla psalmer i psalmboken även innehåller några hundra andra ofta använda sånger. För att få använda den krävs att man har ett avtal med CCLI och rapporterar användning av sångtexterna till CCLI. Databasen innehåller även de vanligaste unisona bönerna samt lästa avsnitt som används vid gudstjänster.

Fotnot:
OpenLP (Open Source Lyrics Projection) är en fri mjukvara gjord för att visa sångtexter, bibeltexter, videor, bilder och även presentationer i gudstjänster med hjälp av dator och projektor.
Läs mer på: http://openlp.org/

CCLI (Christian Copyright Licensing International) är en licensorganisation vars licenser har funnits tillgängliga i Sverige sedan 1998. Läs mer på: http://www.ccli.se/

 

 

2 svar till “Workshop om att visa sångtexter”

 1. Per Andreasson skriver:

  Hej!
  Finns det möjlighet att ladda ner ”psalmerna” digitalt någonstans för att använda i Open LP?
  Finns det andra nedladdningar såsom lovsånger och bibeln?
  Vart hittar man detta i så fall?

  Tack för hjälpen!
  Med vänlig hälsning, Per

 2. Anders Gustavsson skriver:

  Undrar detsamma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum