Senaste från EFS Västerbotten

Välbesökta medarbetardagar

2017-01-12

– Kyrkans uppgift är att vara en bild av Guds rike, sade Patrik Hagman, en av de medverkande på EFS Västerbottens fortbildningsdagar 11-12 januari på Strömbäcks folkhögskola. Rubriken för hans föredrag var ”Att leva Guds rike idag”. Hagman konstaterade att alla modeller för att vara kyrka fungerar dåligt idag – en individualistisk tid präglad av att vi söker sammanhang. Att vara kyrka idag handlar enligt Hagman om tillbedjan, bygga gemenskap och tjäna världen.

Teologen Patrik Hagman medverkade.

Teologen Patrik Hagman utgår ifrån bönen Fader vår i sin bok Söndagsskola för vuxna.

Hagman, som har en frikyrklig, österbottnisk bakgrund men numera är författare och teolog vid Åbo akademi, talade också utifrån sin senaste bok Söndagsskola för vuxna. Den har han skrivit baserad på erfarenheten från sitt eget församlingsengagemang där han arbetat fram ett material för att vuxna skulle kunna uppdatera sin barnatro.

Ett annat inslag under dagarna handlade om flyktingsituationen i världen och vad vi kan göra åt läget. Där medverkade P-O Byrskog, EFS (riks) integrationssamordnare. Han försökte få deltagarna att tänka sig in i en situation med krig i Sverige och utifrån det kunna identifiera sig med de som är på flykt idag. Han delade många konkreta tips på vad man kan göra och Marlene Mutesi berättade om det arbetet man gör med Migrantmammor i Skellefteå.

– Kyrkans roll är viktig i integrationsarbetet, då många flyktingar har dåligt förtroende för myndigheter, sa Mutesi i sitt anförande.

Marlene Mutesi

Marlene Mutesi, jurist och tidigare rådgivare åt regeringen i Rwanda, berättade om arbetet med Migrantmammor i Skellefteå, ett integrationsarbete där kommunen och EFS samarbetar.

P-O Byrskog höll också ett seminarium om att vara kyrka i en föränderlig tid och ett annat om att dela evangeliet oavsett tro. Flera andra valbara samlingar erbjöds också under onsdag eftermiddag och kväll. Då var fortbildningsdagarna öppna även för ideella medarbetare och Svenska kyrkans personal, och ett femtiotal personer tog vara på tillfället. Kvällen avslutades med en stämningsfull musikstund i kyrkan, där Erik Wäcklén och Emma Örnberg tolkade både kända och mindre kända sånger av Ahnfelt.

Emma och Erik

Erik Wäcklén och Emma Örnberg framförde sånger av Ahnfelt. Programmet Snaran är sönder och fågeln är fri gjordes i samband med Roseniusjubiléet 2016. (Fotot är från en tidigare spelning.)

På torsdagen fortsatte Hagman och Byrskog på sina inslagna spår från onsdagen och ett panelsamtal om att nå nya människor med evangeliet fick avsluta dagarna. Förutom att få mycket matnyttigt både teologiskt och praktiskt är medarbetardagarna ett uppskattat tillfälle för de EFS-anställda runtom i Västerbotten att få träffas.

P-O Byrskog

P-O Byrskog är integrationssamordnare på EFS-riks.

Efter att ha fått ta upp årorna i båten för att hämta nya krafter blev det åter dags att sätta dem i sjön och ro vidare, för att använda distriktsföreståndare Kristoffer Hedmans bild.

”Kom, jag ska göra er till människofiskare!” sa Jesus när han kallade sina lärjungar, och det uppdraget består än idag.

Lotten Markström

 

Ett svar till “Välbesökta medarbetardagar”

  1. Marta skriver:

    Bra skrivet, Lotten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum