Senaste från EFS Västerbotten
Sara och Anders Rosenius

Tvivel och tro – teater om Rosenius

Vårt Budskap

2016-06-10

Första helgen i juni var det premiär i Burträsk för berättarteatern Tvivel och tro – om C O Rosenius; föreställningen gavs också på EFS-gården Backen i Umeå på nationaldagen. Med många korta scener, ibland sammanbundna med en berättarröst eller sång tillsammans med publiken, och med välspelande amatörskådespelare, lyckades man på en dryg timme fånga mycket av Carl Olof Rosenius liv, från hans uppväxt fram till grundandet av EFS.

Byabön med Maja-Lisa Söderlund.

Byabön med Maja-Lisa Söderlund.

I början hölls ett bönemöte med Maja-Lisa Söderlund. Sedan mötte vi Rosenius under hans studietid, i hans tvivel och kamp då han inte upplevde sig märka av någon Gud. Genom den kände metodistpastorn George Scotts hjälp kunde Rosenius finna vägen tillbaka till Gud.

C O Rosenius och Johan Scott

Rosenius får hjälp av George Scott angående sina tvivel på Gud.

EFS tillkommelse

Grabbarna funderar över vad de ska välja för namn för den inomkyrkliga rörelse man vill grunda. Slutligen blev det Evangeliska fosterlandsstiftelsen. Fr. v. Wadström (Kristoffer Hedman), Rosenius (Hans Liljemark), Ahnfelt (Markus Nyström) och Lundborg (Åke Hägglund).

Den starkaste scenen var när han och frun Agatha hade förlorat sitt tredje barn på två år. När hon i sin sorg började tvivla på Guds godhet stod han stabilt vid hennes sida, han som redan funnit Gud bortom tvivlen.

Även bland de yngre åskådarna på Backen hördes positiva ord om pjäsen och många stannade kvar efteråt för att byta några ord om det man sett. Om man sen tidigare inte vet så mycket om Rosenius så kan berättarföreställningen väcka ett intresse att ta reda på mer.

Folk utanför Backengården

Ett 70-tal personer hade sökt sig till EFS-gården på Backen på nationaldagen för att se berättarföreställningen Tvivel och tro.

Tvivel och tro baserar sig på scener ut Roseniusspelen från 1980-talet. Drivande för projektet har varit Birgit Hedman och regissör Hjördis Brännström. Pjäsen framförs vid flera tillfällen under sommaren.

Hjördig Brännström

Hjördis Brännström, regissör och föreställningens berättarröst.

(På den första bilden ser vi föräldrarna Sara och Anders Rosenius, när de tar del av sonens tankar i ett brev hem till dem i Burträsk.)

Lotten Markström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum