Senaste från EFS Västerbotten
Josef i Tanzania

Till Tanzania på lovet

2013-05-04

När det är dags för sportlov brukar många åka upp till fjällen eller om man stannar hemma åtminstone uppsöka någon slalombacke, ta sig en tur i skidspåret eller göra ett simhallsbesök. För tioårige Josef från Sävar blev det något helt annat, han for iväg till Tanzania för att besöka massajer, se på exotiska djur och bada utomhus.

Egentligen var det redan veckan före sportlovet som Josef Hedman hälsade på hos massajerna i Chitego, tre timmars bilresa utanför huvudstaden Dodoma som ligger ganska mitt i landet.

massajhydda

Det finns inga fönster på en massajhydda, som i det här fallet också är en barnkyrka.

– De hade många kor. Kor är som pengar för dem, berättar Josef. Och så bor de i rektangulära, fönsterlösa lerhyddor som har som en puckel på ena sidan – en utbyggnad för eldstaden.

De besökte bland annat hövdingen i byn och fick titta in i hans hydda. Josef hade också önskat få se en skola, vilket han fick.

– Det var många barn i klassen, cirka femtio. Så hade de bänkar och en svart tavla. De sjöng för oss och det var så högljutt att när jag skulle spela in det blev det bara brus, säger han lite småleende.

Även om det är mycket ovanligt med besök av något västerländskt barn, och alla stirrade på honom, tyckte han att det var okey. De fick möjlighet att prata lite med varandra genom tolk.

Josef åkte tillsammans med sina morföräldrar, Arne och Birgit Hedman, och de hälsade på Ulf Ekängen som är EFS-missionär i Dodoma. Att det blev just de trakterna hänger ihop med att Birgit tidigare jobbat i Vindelns församling, som i fjol hade besök just från Chitego – både massajer och Ulf, och att hon själv har varit på besök där tidigare. Arne och Birgit har lovat att barnbarnen ska få följa med på en utlandsresa när de är i tioårsåldern, och nu var det Josefs tur.

presentkläder

Josef och hans morföräldrar fick massajkläder och smycken i present.

Vid två tillfällen deltog de i en gudstjänst, där man bland annat överräckte gåvor. Josef fick massajkläder och halsband.

– Gudstjänsten tog tre timmar, säger Josef, som tyckte den kändes lite lång, särskilt då han inte kunde språket, men han fördrev tiden med att spela något på telefonen.

Även om det var lite spännande i början fungerade det bra att resa enbart med vuxna, för de gjorde ju saker för honom. Mot slutet av veckan började han i alla fall längta efter familjen och glädjen var stor när övriga familjen dök upp för att tillbringa tio dagar tillsammans i Bagamoyo – en annan del av landet och resan. Tillsammans med dem besökte han en nationalpark där han såg fler djur än väntat.

-Vi såg mest impala (antilop) och bufflar men också många giraffer, fast inget lejon, noshörning eller leopard.

När Josef ser tillbaka på resan och funderar kring vad han lärt sig så säger han:
– De som bor i Sverige har det väldigt bra. Skolorna ser finare ut här. Jag lärde mig också några ord swahili. Vi tycker att de är fattiga. Jag skulle inte vilja byta med barnen där.

Men bussarna i Tanzania tyckte han såg roligare ut än i Sverige, för de var målade med färgglada motiv. Ibland hade de också fotbollsklubbars emblem på. Många tanzanier gillar fotboll och hejar på engelska lag. Han upptäckte också att det var billigt att handla och bo i Tanzania:

– En vattenflaska kostade bara några kronor och för en hel vecka på gästhemmet betalade vi bara 800 kr för alla tre, berättar han.

Som minne från resan köpte han en fotbollströja och en hajtand. Han vill gärna åka tillbaka någon gång, men då hoppas han att hela familjen kan åka tillsammans så att de andra också får träffa massajerna.

Lotten Markström

Ett svar till “Till Tanzania på lovet”

  1. Farmor o Farfar skriver:

    Det var roligt att läsa intervjuen med Josef och se bilderna. Att ha Josef så långt borta, var spännande och det blev rätt många böner under tiden. När sedan resten av familjen också for dit gladdes vi särskilt med dem när de äntligen fick vara tillsammans alla.
    Tack alla ni som gör livet, omkring dem i Sävar, så gott och meningsfullt!
    Vi önskar er alla Guds fortsatta glädje och välsignelse!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum