Senaste från EFS Västerbotten
Seved Lindgren

Till minne av Seved Lindgren

2018-11-26

Före detta EFS-medarbetaren Seved Lindgren somnade stilla in den 10 november 2018 efter en tids sjukdom. Han blev 92 år gammal.
Seved föddes den 3 februari 1926 i Inneråträsk, Botsmark hos Viktoria och Leonard Lindgren som var jordbrukare. Han kom att bli en av fyra syskon, men i 6-7 årsåldern drabbades han av TBC och vårdades en tid på sanatoriet i Hällnäs. Därefter fick han tillbringa flera år på ett barnhem i Vindeln. Detta bland annat för att vara sällskap åt sin lillebror som också haft TBC och bodde där. Seved kunde berätta många dråpliga episoder därifrån, en vistelse som också innebar de första skolåren för honom. Det tycks inte som att han bar på dåliga minnen från tiden han fick leva skild från sina systrar och föräldrar men Seved kom att bli mycket släktintresserad.

Efter de avslutande skolåren i Åträsk byskola blev det lanthushållsskola. Det var tänkt att Seved skulle ta över hemgården men han upplevde sig mer kallad till andra uppgifter. Efter studier vid Solviks folkhögskola läste han vidare till predikant på Johannelund och fick anställning i Junsele 1950. Tre år senare blev han pojksekreterare inom DUF (De Ungas Förbund) och reste mycket. Han träffade Carin Bodell från Hudiksvall, de gifte sig 1956 och familjen utökades så småningom med tre barn.

Seved

Nu är livets vandring slut och Seved har fått hänga av sig ryggsäcken för gott.

Åren 1955 till 1965 var Seved juniorsekreterare i Västerbotten. Familjen bodde i Sandfors och sedan i Storkågeträsk. Arbetet innefattade besök och ledarservice i såväl juniorgrupper som flick- och pojkgrupper, samt somrar med många ungdomsläger i hela länet. Det ordnades även läger vintertid och han var en av dem som såg till att EFS Fjällgård i Klippen kom till. 1965-1968 tjänstgjorde han som föreståndare på EFS ungdomshem i Örnsköldsvik och sommartid på Solbacken på Dekarsön. Familjen återvände till Västerbotten, först till Skellefteå men ett år senare till Storkågeträsk.

Seved blev fram till sin pensionering studieorganisatör i EFS studieavdelning och KFUK-KFUMs studieförbund. Han var som person för nya metoder och ville lära sig om allt, spelade många olika instrument, fotograferade och gillade ny teknik. Han bidrog till att ett stort antal bibelstudiecirklar hölls i norra länsdelen och kunde även introducera rockband i EFS musik- och studieverksamhet. Seved var en god administratör och en sann folkbildare. Han hade också lång erfarenhet som ungdomsledare och trivdes fortsatt med ungdomar, det var tydligt. Han hade också en god fysik, långt upp i åren.
Genom sitt arbete och sitt stora engagemang har Seved fått betyda mycket för såväl föreningar som många anställda och frivilliga medarbetare genom åren. Han var engagerad och pådrivande men även tålmodig, och han värdesatte vänskap.
Seved sörjs närmast av hustrun Carin och barnen med familjer, men också av släkt och vänner och en stor EFS-gemenskap.

EFS Västerbotten genom
Göran Berglund

3 svar till “Till minne av Seved Lindgren”

 1. Arnaldo Tiburzi skriver:

  Seved var en underbar människa! En förebild.

 2. Göran Wemmenborn skriver:

  När jag idag nåddes av budet att vännen, kompisen och ”fjällräven” Seved hade fått flyttorder och sedan ett par veckor installerat sig i sitt himmelska hem, då rann en stillsam tår ner för min kind. För mig är Seved starkt förknippad med vårt kära Klippen. Tidigt i fjällgårdens historia lärda min familj känna familjen Lindgren och det lindgrenska hemmet i Storkågeträsk blev då och då lekplats för våra barn.
  Seved tog initiativet till vinterutbildning på underbara Klippengården för ungdomsledare och han inspirerade mig att också ställa upp som ledare. Dels kunde jag tillföra hälsokunskap och akutmedicin – dels hade jag varit involverad och utbildad i Fjällräddningen under mina år i Arjeplog. På så sätt hade Seved och jag flera vinterläger i Klippen med utbildning i olika sätt att klara busväder i fjällen bl. a. genom övernattning i snöka. Vi övade också räddning ur lavin med lavinhund.
  Seved var alltid noga förberedd med sina enkla och kärnfulla bibelstudier och ingen lämnades oberörd. Vi ville båda med dessa läger också peka på vad vi har i Jesus Kristus. Jag kommer alltid att minnas Seved med stor värme och tacksamhet. Vi ses på ”himlafjället”, Seved.

  Vännen Göran

 3. Lena Sandberg skriver:

  Tack Seved för din stora insats för att sprida Guds glada budskap. Du var ett föredöme på många sätt, i engagemang, att skaffa kunskap, dela med dig av gemenskap i många sammanhang men kanske mest betydde du för oss unga på läger, inte minst i Tärnaklippen. Då jag ser bilden av ryggsäcken som du pekar på minns jag att som medarbetare i redaktionsrådet för länge sedan gjorde jag ett reportage om Seved och jag tog kanske också kortet som visas i din minnesruna. Liknelsen om att vår synd är som en ryggsäcksbörda, som Jesus vill lyfta av var en konkret liknelse som Seved ofta använde för att beskriva Jesus stora kärlek till oss människor. Tack Seved och Karin för gemenskap under många år.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum