Senaste från EFS Västerbotten
Melker Stenberg i predikstolen

Till minne av Melker Stenberg

Lokalt

2016-10-14

Vår kollega och vän Melker Stenberg, Åkullsjön, har avlidit efter en tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustrun Gunilla och deras fyra barn.

Melker växte upp i Sörfors utanför Umeå i en syskonskara på fyra. Redan som barn upplevde Melker en kallelse att verka i Guds rike på heltid och tidigt engagerade han sig i EFS. 1989 påbörjade han pastorsutbildning på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Under åren i Uppsala drabbades Melker av en omvälvande händelse då hans fästmö avled hastigt under en stipendieresa i Tanzania. Men senare under studietiden träffade Melker Gunilla som blev hans hustru och tillsammans har de barnen Johannes, Linnea, Naima och Ingrid.

Sin första prästtjänst fick Melker i Boliden 1992 med ansvar för ungdomsverksamhet i Boliden, Norsjö och Jörn. Efter några år kom Melker tillbaka till hemstaden för tjänsten som ungdomspastor i Vasakyrkan. Efter åren i Vasakyrkan gick flyttlasset med familjen till Åkullsjön och en pastorstjänst inom EFS Robertsforskrets.

Melker Stenberg fick lämna jordelivet endast 50 år gammal.

Melker Stenberg fick lämna jordelivet endast 50 år gammal.

Vi är säkert många som minns Melkers predikningar, inte minst från tiden i Boliden och Umeå. För Melker var framförallt just predikant. Att borra i bibeltexterna och på ett vardagsnära sätt få förkunna evangeliet var hans styrka och passion. Han gladdes både åt förberedelsen och själva förkunnelsen. Förutom att predika trivdes Melker vid möten i samband med begravningar men också i mötet med konfirmander och ungdomar, som varit en del av hans tjänst i alla år. Att bygga goda relationer var en gåva hos honom och han har satt goda avtryck, inte minst bland unga. Många har uppskattat hans något kärva ton och bistra humor, som i grunden vilat i ett varmt hjärta.

Efter vidareutbildning och en tid som pastorsadjunkt i Vindeln fick Melker en komministertjänst i Bygdeå församling. Under 2013 drabbades han av lymfom men efter en längre tids behandling kunde han komma tillbaka till arbetet. September 2015 tillträdde han tjänsten som arbetsledande komminister i Västerslättskyrkan i Umeå Stadsförsamling och gjorde sin första dag som anställd i Stadsförsamlingen vid prästmötet i Luleå förra hösten. Han hade då problem med ett knä. Detta visade sig några veckor senare vara inte en dålig menisk utan ett återfall av lymfom och Melker hann inte ens arbeta en månad på sin nya tjänst innan han blev sjukskriven.

Vi var många som hoppades att denna nya sjukdomstid inte skulle bli långvarig. Men cancern var ovanligt aggressiv och söndagen den 2 oktober fick Melker efter ett års kamp mot sjukdomen somna in i tro. Vi som finns kvar får leva i tron på att han då fick möta den uppståndne som han så många gånger predikat om. Melker är saknad av många.

Anders Sandberg
Torbjörn Arvidsson

 

2 svar till “Till minne av Melker Stenberg”

 1. Katarina Parment skriver:

  Melker jobbade hos oss i Bygdeå församling även under sin utbildning och sin pastorsadjunkt tid. Och just pga att han var en sån MEDMÄNNISKA. Och god förkunnare så var vi mkt l ledsna när han slutade hos oss för att jobba i. Umeå igen. När Melker var vikarie för I Inga Belani flick j jag u uppleva honom som en mkt b bra chef (b vilket han inte ville va) han hade förmågan att säga till på ett bra sätt utan att såra han gjorde det klart att det j handlade om sak och inte person. Han kunde fråga h hur är det Katarina och man svarade slentrianmässigt j jo det är väl bra och Melker tittade på en och sa jaha och hur är det egentligen. Så Melker g gjorde som sagt också stora avtryck här i Bygdeå församling inte bara bland oss personalen utan även bland församlingsborna. Jag kan nog säga utan att ta i att vi är en hel bygd som nu sörjer Mellker och kommer att sakna h honom. Vi tänker o också mycket på hans älskade hustru Gunilla och hans älskade barn Johannes, Linnea, Naima och Ingrid som mist sin Make pappa och kompis. Jag saknar Melker både som medarbetare och vän. Kram Katarina Parment

 2. robbert jan skriver:

  we stand with you in these times of grieving.
  esp the family and the local Church Fellowship.

  Pastor Robbert Jan Perk
  Nijverdal Netherlands.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum