Senaste från EFS Västerbotten
Solviks folkhögskola

Ny rektor på Solviks folkhögskola

Vårt Budskap

2017-04-26

Sedan i början av mars är Andreas Berglund från Skellefteå ny rektor på Solviks folkhögskola. 
– Jag vill vara en ledare som ser människan. Det bästa jag vet är att se människor lyckas och utvecklas, säger han.
– Solvik verkar vara en harmonisk och gemytlig folkhögskola med ett bra arbetsklimat. Här finns många deltagare som verkar trivas bra och känner att de har hittat en plats i samhället. Jag hoppas vi kan fortsätta behålla den positiva atmosfären!

Andreas ser sig som en demokratisk ledare. Det är viktigt för honom att alla får vara med och påverka. Men jobbet som rektor kräver ofta snabba och obekväma beslut, vilket gör att han måste anpassa sin ledarstil efter situationen.
– Man måste snabbt kunna prioritera och delegera. En enda person kan inte springa på alla bollar.

Andreas Berglund

Nya rektorn Andreas Berglund har EFS-rötter och erfarenhet av chefs- och rektorsroller från andra skolsammanhang.

Han är intresserad av gruppdynamik och vill gärna sätta ihop arbetsgrupper med ganska olika medarbetare, som kan komplettera varandra men ändå jobba ihop. Det gäller att få fram de positiva sidorna och minska effekterna av de negativa sidorna hos varje individ och eftersom människor är olika måste de också behandlas olika, annars blir det orättvist.
– Jag tror att jag uppfattas som lätt att samarbeta med, eftersom jag vill att alla ska få komma till tals. Saklig kritik är välkommen och det har jag inga problem att ta. Däremot gillar jag inte personangrepp.

Andreas har ända sedan tonåren varit ledare för olika ishockeylag och har gått de flesta av de ledarutbildningar som Svenska Hockeyförbundet ger. Parallellt med ledaruppdragen i hockey har han utbildat sig till högstadielärare i idrott och matematik och haft flera olika jobb.
De senaste tre och ett halvt åren har han haft en kombinerad tjänst som förskolechef och rektor för grundskolan i Norsjö kommun. Samtidigt har han på distans läst in det statliga rektorsprogrammet, vilket är ett krav för alla rektorer och förskolechefer som är anställda av en kommun eller en friskola.

Den nya rektorn är sonson till Axel Berglund, en känd EFS-profil i Skellefteå. Han har inte själv någon aktiv roll i kyrkliga sammanhang, men bekänner sig som kristen och ser det som viktigt att dessa värderingar får fortsätta att genomsyra Solvik.
– Den kristna värdegrunden innebär för mig att varje människa är unik, har samma värde och omfattas av samma mänskliga rättigheter. Jag vill att Solvik ska vara en mötesplats som är tillgänglig för alla, där man växer, utvecklas och får möjlighet att påverka sin livssituation. Den bilden av Solvik vill jag vara med och sprida vidare!

Katarina Eriksson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum