Senaste från EFS Västerbotten
juleljus

Nu tändas tusen juleljus

Vårt Budskap

2018-12-16

Sången Nu tändas tusen juleljus är en klassiker som hör juletiden till. Men vad vet vi om själva sången eller kompositören/text-författaren. Så här skriver Torbjörn Arvidsson i sin spalt i senaste Vårt Budskap:

”Detta år har jag skrivit om kompositörer i min spalt. Samtliga manliga. Så varför inte avsluta med en kvinna. Fast det blev lite knepigare, för många kvinnor har skrivit psalmtexter men nästan alla tonsättare är män. Nå, det finns ändå några som tagit plats i denna manliga värld och till julen påminns vi om en av dem, nämligen Emmy Köhler, född 1858, som skrivit både texten och melodin till Nu tändas tusen juleljus (Ps 116). Vem var hon? I psalmbokens register står det: ”lärare, Stockholm, skrev visor och berättelser för barn.” Hennes bakgrund är också mycket intressant.

Hon kom från en varmt troende familj som hade starka band med EFS och missionen så hon var säkert ofta i Betlehemskyrkan som barn. Pappan Armand Welin var hovkamrer, fanns med i den krets i Stockholm som grundade Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen år 1856 och blev även ledamot i den första styrelsen. Hennes mor friherrinnan Wilhelmina Rappe var släkt med generalen Axel Rappe. Han blev ordförande i EFS styrelse i början av 1900-talet och är även den första EFS-medlem som suttit i Sveriges regering. Där var han krigsminister! 

Emmy fick en gedigen utbildning både i musik och andra ämnen. En tid var hon lärare på slottet för Gustav V:s yngste son prins Erik. Senare flyttade hon med sin egen familj i Sollentuna. Emmy Köhler var vän med Lina Sandell och hennes omtyckta julsång från 1898 publicerades först i Korsblomman, den jultidning som Lina ansvarade för i hela 37 år. Den text vi sjunger idag är för övrigt nästan ordagrant den som Köhler skrev för 120 år sedan.

Sången var i första hand tänkt för barnen och kom tidigt in i sångböcker både för söndagsskolan och den allmänna skolan liksom i frikyrkliga sångsamlingar. I skolans värld hörde den länge till de s k stamsångerna som alla barn skulle lära sig. 1986 kom den med i Psalmboken. Numera är den en av de julpsalmer vi sjunger allra mest.”

Nu tändas tusen juleljus
på jordens mörka rund,
och tusen, tusen stråla ock
på himlens djupblå grund.

Och över stad och land i kväll
går julens glada bud,
att född är Herren Jesus Krist,
vår Frälsare och Gud.

Du stjärna över Betlehem,
o, låt ditt milda ljus
få lysa in med hopp och frid
i varje hem och hus!

I varje hjärta armt och mörkt
sänd du en stråle blid,
en stråle av Guds kärleks ljus
i signad juletid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum