Senaste från EFS Västerbotten
Nära Jesus möte i tältet på Mobacken

Nära Jesus på Mobackenområdet

Vårt Budskap

2016-09-06

Efter fjolårets uppehåll med distriktskonferensen Nära Jesus hölls den femte upplagan i år den sista helgen i augusti på Mobackenområdet i Skellefteå. Treåriga Kalle Andersson fick vara med på fredagens öppningsmöte och hälsa välkommen till Mobacken och till en konferens för alla åldrar.

För värdföreningen, Mobackens EFS, har det förstås inneburit en hel del jobb, och en som engagerat sig fullt ut är föreningsordföranden Kurt Lindgren.
– Det var riktigt roligt även om det var mycket jobb. Och det blir bra samhörighet när man håller till här, säger Kurt.

Mobackenkyrkan dekorerad för fest.

Mobackenkyrkan dekorerad för fest.

För att kunna ge plats till alla konferensdeltagare fanns också ett stort mötestält till förfogande, vilket visade sig behövas. Kyrkan var i stort sett fullsatt både fredag och lördag kväll, och på söndagens gudstjänst. Lägg därtill cirka 150 personer eller mer i tältet. För mobackenborna var det ett lyft bara att få vara på gudstjänst i en fullsatt kyrka.
– Jag har hört många positiva kommentarer, berättar Anna-Maria Niemann Björk, nöjd konferensgeneral.

Under årets konferens Nära Jesus hölls parallella möten i ett tält, då Mobackenkyrkan inte skulle rymma alla deltagare. Gåvor till distriktet landade på i runda tal 130 000 kr plus serveringsintäkter. Till Etiopien svälter skänktes närmare 8000 kr.

Under årets konferens Nära Jesus hölls parallella möten i ett tält, då Mobackenkyrkan inte skulle rymma alla deltagare. Gåvor till distriktet landade på i runda tal 130 000 kr plus serveringsintäkter. Till Etiopien svälter skänktes närmare 8000 kr.

Fullsatt var det också i tältet under lördag eftermiddags parallella samling och den sista föreställningen med berättarteatern Tvivel och tro (om C O Rosenius liv). Publiken var med på noterna och de duktiga amatörskådespelarna tog ut svängarna ordentligt. Den knappt en och en halv timme långa föreställningen gav en god inblick i vem Rosenius var och om tillkomsten av EFS.

Erik Johansson

EFS internationelle missionssekreterare Erik Johansson medverkade vid flera tillfällen under konferensen.

Temat Sänd återkom på olika sätt i gudstjänster och bibelstudier. EFS internationella missionssekreterare Erik Johansson medverkade under konferensen vid olika tillfällen. På lördagens kvällsmöte gav han bland annat glimtar från EFS internationella mission och berättade om hur Gud sänt människor till olika platser för att föra evangeliet vidare. Med teknikens hjälp predikade han samtidigt för dem som satt inne i kyrkan och för dem som befann sig ute i mötestältet, där en annan gudstjänst ägde rum.

Under de parallella samlingarna fanns också tillfälle att höra mer om EFS organisationsutredning och det förslag som är ute på remiss. Distriktets ordförande Hans Jakobsson höll i det och ett fyrtiotal personer hade sökt sig dit. Ungefär lika många passade på att lyssna till Skellefteå pastorats nya kyrkoherde Jan Fredriksson, som höll i ett seminarium med titeln Befriande Bibel – befriande liv. Genom en resa till Brasilien hade han kommit i kontakt med ett förhållningssätt för bibelläsning som han ivrigt delade med sig av och introducerade deltagarna i. Hans uppmaning var: ”Gå och upptäck hur Jesus följer oss i våra liv!” Enligt honom ska Bibeln inte studeras utan följas.

Jan Fredriksson

Skellefteå pastorats kyrkoherde Jan Fredriksson medverkade på ett seminarium om bibelläsning.

musiker

Delar av kompet som spelade till kören United som sjöng på fredag kväll.

Det fanns flera andra parallella samlingar med både teoretisk och praktisk inriktning. Bland annat kunde man få bekanta sig med Helhet genom Kristus (om bön och själavård), höra om Nya sätt att vara kyrka eller om integrationsarbete.

Sent på fredag kväll hölls också en The Life-gudstjänst i tältet och efter lördagens kvällsmöte ordnades två olika caféer, med både underhållande och informativa inslag.
Kören MILK från Ursviken, Mobackenkyrkans kör, ungdomskören United från Skellefteå EFS och Bolidenkören medverkade också under konferensen och bidrog med musikaliska inslag.

Barn, tweens och ungdomar hade egna program under konferensen, med en uppskattad utomhusäventyrsbana för tweensen. Salt Västerbotten höll också årsmöte under lördagen. På söndagen var det många som hade sökt sig till Skatten-gudstjänsten som hölls i tältet, parallellt med gudstjänsten i Mobackenkyrkan.

Kristoffer Hedman

Distriktsföreståndare Kristoffer Hedman hade flera dockor till hjälp i sin predikan om bibliska personer som Gud sänt.

Under konferensen lyftes många bibliska personer fram som exempel på dem som Gud sänt ut i sitt arbete. Vi har Mose, Ester, Maria, Rode, Lydia, Jona, Mirjam, Samuel och Natanael, för att nämna några.

Förhoppningsvis kan vi förlänga den listan och fylla på med våra egna namn. Som kristen är jag sänd av Gud, till att föra evangeliet vidare till andra människorna på min livsväg.

Text och bild:
Lotten Markström

Kören United.

Ungdomskören United sjöng i Mobackenkyrkan på konferensens inledningsmöte.

Kyrkbänkar

Skönt att få trängas lite i kyrkbänkarna.

Carl Olof Rosenius spelad av Hans Liljemark.

Hasse Liljemark i rollen som Carl Olof Rosenius i berättarteatern Tvivel och tro, som hade sin sista föreställning under konferensen på Mobacken.

bildskötare

Inskolning till att sköta bildvisning.

Fikabord

Fikaborden i Gula huset på Mobacken inbjöd till trevlig samvaro.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum