Senaste från EFS Västerbotten
Messengers

Mycket pengar till barnen

Lokalt

2016-11-01

Ett stående inslag i Vasakyrkans höstprogram är numera Höstgalan för Barn i alla länder (BIAL). Kyrkan var smyckad till fest och fylldes av folk i alla åldrar när man för sjunde året i rad ordnade denna musikkväll. Ett 30-tal sångare och musiker bjöd på en bra och omväxlande konsert, och de som lyssnade skänkte en jättestor gåva till BIAL.

Elina Sandström

Elina Sandström sjöng till ackompanjemang av husbandet.

Torbjörn Arvidsson

Torbjörn Arvidsson engagerar sig som konferencier på BIAL-galan.

– Det här är en form som fungerar bra för oss i Vasakyrkan. För 40 år sedan hade nog en missionsauktion varit den stora höstinsamlingen, men det var länge sedan EFS i Umeå hade en sådan auktion. Däremot finns samma goda vilja idag att ge rejält för att stödja internationell mission, säger Torbjörn Arvidsson som var programledare och tillsammans med Emma Asplund och Sofia Svensson hade planerat galan.

– Vi har inte som mål att ha kändisar som dragplåster, det tror vi inte fungerar i längden, utan vi satsar på musiker från kyrkorna i stan, eller i alla fall sådana som är bekväma med att spela i kyrkan.  Vi försöker också göra galan familjevänlig, även om vi inte har så stora sidoutrymmen för det, så ansiktsmålning och fiskdamm är stående inslag. Och så serverar vi förstås ett riktigt gott fika efteråt.

Höstgalans syfte är alltså att stödja BIAL:s arbete bland barn i världen. Därför vill man alltid ha några unga bland de medverkande. Denna gång var 18-åriga Elina Sandström den första solisten och hon sjöng ett par snygga poplåtar. Senare under kvällen kom Skattenbandet från Ersmarkskyrkan, en åttamannagrupp i yngre tonåren med både blås och synt, som också gjorde ett bejublat framträdande.

Skattenbandet

Skattenbandet från Ersmark innebar ett ungdomligt inslag.

Emma Asplund var solist nummer två; hon kompade själv sina sånger på flygel. Trion Johan Öhman, Petter Sandström och Robert Bergner bjöd på låtar av Beatles och Crosby, Stills & Nash med enbart gitarr och bas som komp. I år fanns även en kör med – kyrkans egen kör Messengers (startbilden), som inledde och avslutade galan med härliga gospelsånger. Navet i konserten var det skickliga husbandet, med Simon Persson som kapellmästare och trummis. Med hjälp av Torbjörn och Jakob Arvidsson ledde de också några allsånger så att publiken, som var cirka 190 personer, fick vara med och sjunga.

Messengers

Gospelkören Messengers medverkade vid två tillfällen under galan.

Sofia Svensson, Salts missionskonsulent, presenterade några projekt som BIAL stöder i länder som Tanzania, Malawi och Etiopien, och vi fick se ett färskt filmklipp från Tanzania, där de lutherska församlingarna just hade firat Barnens söndag. Sofia berättade också om den kristna TV-kanalen Sat7 som sänder över Mellanöstern. Numera sänder deras barnkanal Sat7 Kids även skolundervisning på arabiska för alla barn som finns i flyktingläger och inte kan gå i vanlig skola på hemmaplan.

Johan Öhman

Johan Öhman är en mångsidig musiker som gärna medverkar på BIAL-galan.

Konserten drog ner många applåder. Jubel blev det också när resultatet räknats samman. Arrangören försöker den här kvällen utmana besökarna att ge riktigt mycket och gensvaret blev suveränt. När mötesvärdarna räknat ihop alla gåvor kunde man notera rekordsiffran 57 590 kr!

– Ett helt fantastiskt resultat! Egentligen fattar jag inte att det kan bli så mycket, men det är ju otroligt roligt och sporrar oss att arbeta vidare med vårt koncept. Tydligen ligger det en styrka i att vi har en fast form, så att de som kommer till galan vet vilket slags arrangemang de kommer till, reflekterar Torbjörn Arvidsson.

– Sedan är det också intressant att se hur pengarna kommer in. De första åren var det mest kontanter. Sedan blev det mer via bankkort. Nu är Swish den klart största kanalen! Det var många ”femhundringar” som kom in den vägen och totalt hälften av pengarna. Sedan var det 25 procent vardera som gavs med bankkort och med kontanter, berättar Torbjörn.

FOTO: Theresia Marklund och Hanna Markgren

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum