Senaste från EFS Västerbotten

Monica slutar efter tjugo år

2013-06-17

Det är drygt tjugo år sedan Monica Andersson började jobba åt EFS Västerbotten och nu är det dags för pension. I fredags avtackades hon när kanslipersonalen hade sommarfest på Backengården, där även en del övriga eller före detta anställda deltog. Hur har de åren varit och hur tänker hon sig tiden framöver? (På bilden tillsammans med maken Arne.)

I januari 1993 började Monica som distriktssekreterare efter Bertil Johansson, som under hösten blivit missionsföreståndare. Det var lite av en rivstart, då hon fick börja med att planera och agera spindeln i nätet för EFS årskonferens som skulle hållas i Västerbotten det året.
– Det var en specifik uppgift och det gjorde det ganska lätt för mig att komma in i arbetet och också få kontakt med människor, säger Monica när hon försöker minnas hur den tiden var.
Med den uppgiften märkte hon också att hon var en ganska god organisatör och bra på att hålla ihop saker och ting. Hon hade redan suttit i distriktsstyrelsen några år innan hon började arbetet åt EFS på kansliet I gunden är Monica utbildad lärare och har också jobbat loss en guldklocka genom kommunal tjänst.

Under åren på EFS Västerbotten har det hunnit hända en hel del. Som en följd av Framtidsdialogen (EFS Västerbottens utredning om framtiden, slutrapport 2001) kom arbetet att få en annan uppdelning och personalansvaret hamnade på henne. De senaste tio åren har hon haft titeln personalchef. Arbetet kring personalfrågor har ökat då det tillkommit olika krav på arbetsgivaren.
– Nu ska det finnas detaljerade arbetsbeskrivningar, individuella lönesamtal och systematiskt miljöarbete med mera, räknar hon upp för att exemplifiera de förväntningar på arbetsgivaren som tillkommit.

Monica är en positiv och glad person och hon tycker också att hennes år på EFS Västerbottens kansli mest varit goda.
– Jag är glad över att ha fått jobba med så många positiva människor och så få personalproblem, säger hon.

Anna och Monica

Omsorgen om EFS medarbetare har varit viktig för Monica. Här tillsammans med Anna Markgren.

Det är inte enbart bland de anställda hon upplevt det positivt, utan även i mötet med alla idéella och engagerade människor i styrelser och i föreningarna, samt i kontakterna och samarbetet med kyrkoförsamlingarna, främst i samarbetskyrkornas samarbetskommittéer.
Något som inte känns bra är den krympande ekonomin, som lett till indragningar av tjänster i kretsarna. I samband med att Monica slutar blir det också besparingar på kansliet då en heltidstjänst ska bort. Det innebär att hennes tjänst inte tillsätts med någon ny utan att arbetsuppgifter måste skalas bort på befintliga tjänster och arbetsuppgifterna omfördelas.
Det finns inget som hon direkt ångrar eller hade velat ha gjort annorlunda under sin tid i EFS, men hon önskar att kopplingen mellan de olika nivåerna inom EFS hade varit mer naturlig.

Varför slutar hon just nu, hon är ju bara nyss fyllda 64 och vid god vigör?
– Det hänger ihop med att min man Arne gått i pension. Vi vill kunna göra saker tillsammans.
Att hon kommer att bli en aktiv och engagerad pensionär står klart. Förutom att motionera (vara ute och cykla, träna på gymmet, åka skidor i fjällen) har hon sex barnbarn i åldrarna 0-10 år som hon gärna ägnar tid åt och så är hon engagerad i Solbackakyrkan i Holmsund. Hon har också tackat ja till att kandidera för POSK i höstens kyrkoval och på Patrullriks nästa år kommer hon vara biträdande stabschef.
– Jag ser också fram emot att plocka mycket bär i augusti, avslutar hon.

Från Vårt Buskap och från EFS Västerbotten riktar vi att stort tack till Monica för alla åren hos oss. Lycka till med pensionärslivet!

Lotten Markström

Ett svar till “Monica slutar efter tjugo år”

  1. Gustav Nilsson skriver:

    Tack Monica för den tid vi hade gemensamt i styrelsen. Det är angenäma minnen. Lycka till med pensionärstiden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum