Senaste från EFS Västerbotten
Barn och vuxen målar

Lyxigt för ensamma mammor

2018-07-02

Sedan åtta år tillbaka anordnas Dagar tillsammans för ensamstående mammor tillsammans med sina barn. De håller till på EFS-gården på Backen i Umeå. För dem känns dessa dagar som lyx. Vad är det som gör det?

Det är en onsdag, sista veckan i juni, då jag besöker EFS-gården på Backen i Umeå. Redan strax utanför entrén till området stöter jag på en grånad man, Henric Bergner. Vad gör han där?

– Jag är som en morfar/farfar, och hjälper till med att ta hand om barnen, förklarar han.

kreativa uttryck

Exempel på kreativa uttryckssätt.

Detta är en viktig uppgift under dessa två dagar för ensamstående mammor. De kommer dit tillsammans med sina barn, men väl på plats finns det andra som tar hand om barnen. På det sättet kan mammorna sitta ner och umgås eller hålla på med något lättsamt kreativt, eller bli ompysslad.

En av de tiotalet vuxna som deltar, och som det verkligen lyser ut ögonen på när hon beskriver sin upplevelse på Backen, är Anette Olsson, mamma till tvillingpojkar på 2,5 år.

– Det är så lyxigt. Man slipper laga mat. Kan sitta och fika och prata i lugn och ro med andra vuxna. Samtidigt behöver man inte lämna bort barnen utan de finns i närheten. Dock utan att man måste hålla ögonen på dem hela tiden. Pricken över i:et är att få fotvård och massage, säger Anette, som märker att hon fått mer energi bara efter en av dessa dagar.

Anette Olsson njuter av att få luta sig tillbaka och hämta energi för det tunga uppdraget som ensamstående mamma.

vika pappersfigurer

Medan händerna jobbar kan man samtala.

Anette har deltagit även tidigare och har berättat för andra och lockat med dem. Bland annat en väninna från Solna/Stockholm, Mari Persson, är med för första gången tillsammans med sin 1,5 år gamla son. Hon har koppling till Umeå genom att ha tillgång till en sommarstuga i närheten.

– Det här innebär för mig att få egentid, säger Mari, som också tycker det är bra att man kan välja om man deltar i en aktivitet, eller hellre bara sitter och tar det lugnt.

Hon uppskattar också att det finns män med i ledarskaran, för barnen har oftast inte så mycket kontakt med andra än kvinnor. En del av deltagarna lever i självvald ensamhet, andra inte. Men de har i alla fall gemensamt att inte ha en annan vuxen att dela det dagliga ansvaret för små barn med. Småbarnstiden kan vara tuff nog för två föräldrar och har man ingen att dela den med blir det svårt att hitta andrum och vila. Och det är det som dessa dagar är till för.

nagellack

Att få fotvård med en uppiffning av tånaglarna är vardagslyx för ensamma mammor.

Som arrangörer står Vasakyrkan och Ersbodakyrkan i Umeå, tillsammans med Sensus studieförbund. Kyrkorna bidrar med bland annat personal, fem anställda, och därtill en del ideella medarbetare, både yngre och äldre. Kommunen ger ett visst ekonomiskt bidrag. Dagarna börjar klockan tio och slutar med middag klockan sexton. Inga konfessionella inslag finns på programmet.

– Det kan ändå ge sig naturligt i samtalen vid bordet att vi kommer in på trosfrågor, säger Lena Arnesson, församlingspedagog i Ersbodakyrkan.

Dessa dagar är en viktig och uppskattad diakonal satsning, där Guds kärlek till får komma till uttryck i konkret handling.

Lotten Markström

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum