Senaste från EFS Västerbotten
LAN

Nytt läger med Jesus och spel

Salt

2016-02-12

Nu är tiden mogen för ett spelläger i Västerbotten. Veckan efter påskhelgen drar Game On – Church Edition igång. Hundra spelsugna i varierande åldrar väntas till Strömbäcks folkhögskola.

En som är med och planerar detta spelläger är Isak Samuelsson, ungdomspräst i Vasakyrkan, och han säger så här:
– Ska vi kunna möta ungdomar med evangeliet så måste vi göra det där de är och på deras villkor. Spela spel gör ungdomarna i vilket fall som helst.

Vad gör man

Isak Samuelsson

Isak Samuelsson är en av dem som planerar Game On och gläds över att få bjuda in till spelläger i vår.

På spellägret kommer det också att ordnas gudstjänster och bibelstudier men fokus är naturligtvis på olika spel, både data-, tv- och brädspel. Isak tycker att det finns många kopplingar till spelvärlden som gör det möjligt att dela med sig av evangeliet, bland annat i språket och agerandet. Som exempel nämner han att vara lemmar Kristi kropp, något som tydligt kan kopplas till hur man har olika roller och behöver samarbeta i dataspel.

Mer än socialt

De som inte själva håller på med dessa spel kan ha en föreställning om att det är osocialt, att ungdomar sitter ensamma vid sina datorer, men så är det inte.

– Spel är väldigt sociala. Det handlar om gemenskap och samarbete. Men i fråga om dataspel så är man ganska anonym. Så blir det inte när man träffas och spelar tillsammans på ett läger, säger Isak.
Då får ledarna en viktig roll i att vara goda förebilder i spel, se alla deltagare och också verka för att bygga upp en god spelkultur. Det blir ju lite annorlunda om man ser vem man spelar mot.

Förväntat intresse

I arrangörsgruppen finns också personer med anknytning till Svenska kyrkan från Lycksele, Luleå och Umeå, så man har ett brett upptagningsområde. Isak verkar inte tveka det minsta på att man lyckas nå maxtaket med hundra deltagare, trots att det är första gången man ordnar något liknande.
– På Livskraftlägret kring nyår hade vi överfullt på brädspelsseminariet, så det finns intresse säger han.
Deltagarna får själva ta med sig spel de vill spela och så kommer det att finnas en del spel till hands på Strömbäcks folkhögskola, där lägret ska hållas. Vill man spela dataspel så måste man också ta med sin egen dator. Lägret kommer att han tre olika inriktningar: dataspel, tv-spel och brädspel.

Inspiration från Xpel

GameOnI Kalmar har man i flera års tid redan haft sitt Xpel, spelläger, något som arrangörerna för Game On hämtat inspiration från. Att ordna spelläger är ett sätt att försöka nå dem, främst ungdomar, som annars inte hittar till kyrkan eller vill gå dit. Minimiåldern är 15 år men det finns ingen övre åldersgräns. Är man en gamer men 50+ så är man lika välkommen. Det är intresset som förenar.

– Så för den som inte bryr sig om skidåkning i påsktider utan hellre spelar spel är Game On – Church Edition ett nytt spännande alternativ.

Mer uppgifter om lägret hittar du på webbplatsen för Game On.

Lotten Markström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum