Senaste från EFS Västerbotten
Missionsföreståndaren

Inspirationshelg lockade många

2018-09-12

Konferensen Nära Jesus med besök från London och av missionsföreståndaren. Det var en inspirationshelg där många fick med sig något för sin vardag som kristen.
Temat På djupt vatten bjöd på många dimensioner.

Sista helgen i augusti höll EFS Västerbotten sin konferens Nära Jesus i Tegs kyrka i Umeå. Trots konkurrens från mer nostalgiska och antika aktiviteter (Vademecumkonsert i Skellefteå och Antikrundan på besök i Umeå) var konferensen välbesökt. Redan på inledningsgudstjänsten fredag kväll var Tegskyrkan välfylld då missionsföreståndare Kerstin Oderhem (bilden ovan) predikade om Jesus som källan som ger det livgivande vattnet. Yttersjökören Prisma sjöng välvalda sånger under Sara Sandströms ledning.

David Cooke

David Cook, kyrkoherde i London, medverkade vid flera tillfällen under konferenshelgen.

Fredagen rymde ytterligare en gudstjänst med predikan av kyrkoherde David Cooke och sång av gospelkören Bless i More, ledd av Emma Örnberg och Gustaf Lundell vid pianot. Mötesledare Johan Lundgren påminde om att känna efter hur Guds Andes vind blåser, och Cooke talade om välsignelsen och att människor måste få höra om Jesus.
David Cook har erfarenhet från den anglikanska kyrkan av att vända trenden från tomma kyrkor till att starta nya församlingar. Han verkar i Holy Trinity Barnes i London, där EFS finns representerad genom AnnaHelena Lindberg. I våras besökte en grupp från Västerbotten denna församling på en inspirationsresa.

Konferensen fortsatte på lördag morgon med ett gemensamt föredrag av Kerstin Oderhem, för att sedan erbjuda parallella aktiviteter i en stor spännvidd. Kerstin påminde om att vi fått missionsuppdraget tillsammans som kyrka, även om vi har våra individuella uppgifter. Till seminariet På djupt vatten – tillsammans med Ignatius vällde det in folk så man fick hämta fler stolar för att alla skulle få en sittplats. Även flera andra parallella samlingar drog mer folk än tidigare år. Både för yngre och äldre barn ordnades egna aktiviteter under lördagen, medan ungdomarna var integrerade i vuxenkonferensen.

seminariedeltagare

På lördagens inledande samling fanns både anställda och ideella medarbetare samlade i Tegs kyrka.

Åke Hägglund och Johan Lundgren höll i ett seminarium om Rosenius. Deltagarna fick ta del av både vad som gjorde Rosenius stor på sin tid och vad vi har att lära av honom idag.
– Rosenius var ingen farbror utan han var 26 år när han tog över ansvaret för Pietisten, sade Johan, och fick åhörarna att engagera sig i att tänka fördelar med ungdom respektive äldre människor.
Martin Alexandersson, utvecklingskonsulent på EFS riks och europamissionär, tog med åhörarna på en spännande färd i Östeuropa och forna Sovjetrepubliker, där EFS finns med på ett hörn med församlingsplantering. Det handlar om att stötta och träna de lokala kristna som lever i trängda situationer, och det finns många ingångar i Europa för EFS i detta arbete.

Vasakyrkan Big Band

Vasakyrkan Big Band levererade jazziga toner till kända psalmer.

Också på lördag kväll ordnades två gudstjänster, varav den första framför allt präglades av musik med Vasakyrkan Big Band, som spelade psalmer i jazztappning, både instrumentalt och till allsång. Med sitt gedigna psalmkunnande gav Torbjörn Arvidsson en god inramning för psalmerna och David Cooke predikade. Inte enbart de som nötte bänken denna kväll berördes utan även musikerna själva; en av dem valde att från den kvällen slå följe med Jesus. Den senare gudstjänsten hade mer fokus på bön och förbön, men deltagarna fick sig också till livs en utmanande predikan av Martin Alexandersson, utifrån den välbekanta texten om David och Goliat.

ung deltagare

Det behövs flera yngre deltagare för att säkra framtiden för EFS.

Söndagen bjöd på bibelsamtal med Kristina Eriksson och en Skattengudstjänst som avslutning, med predikan av Kerstin Oderhem. Skatten är ett söndagsskolmaterial som används bland annat av EFS på sina håll. En tillsammanskör för olika åldrar, som övat strax innan, medverkade också under ledning av Marta Bäckman och Teresa Bergner.

Bland konferensdeltagarna hördes mest nöjda röster. Pensionärsparet Valter och Christin Östlund från Bureå brukar vara med på EFS-konferenser och så även i år.
– Jag tycker helheten var bra och innehållet uppbyggligt. Vi kände oss så välkomna till Tegs kyrka/församling och söndagens gudstjänst stack ut, säger Valter.
En annan som deltog hela helgen tillsammans med sin tonårsdotter var Christina Wikström, aktiv i Bolidens EFS. Hon upplevde konferensen som väldigt trevlig, med bra talare och bra lokaler – en inspirerande upptakt inför hösten.
– Det var en bra mix och jag gillade engelsmannen som medverkade, säger en nöjd Christina som deltagit i en del distriktskonferenser tidigare.
På lördagen fanns också EFS Västerbottens anställda på plats som del i en personaldag; för några en erfarenhet av att se ett större EFS än där man till vardags finns.

Johan Lundgren

Johan Lundgren, ungdomspräst i Skellefteå, utmanar seminariedeltagarna utifrån C O Rosenius.

Förhoppningsvis kommer denna helg med fiske på djupt vatten även att ge eko eller ringar på vattnet långt utanför Tegskyrkan. Det handlar om att veta vem jag är i förhållande till Jesus, vilka resurser vi som kyrka har och vilken vision vi har som vägledning och mål. Eller kanske som Johan Lundgren uttryckte det:
– Vi har något att erbjuda den här världen som ingen annan har: Förlåtelse, kärlek (många tror på kärleken men vi känner kärleken), evigt liv och meningen med livet.

Text och bild:
Lotten Markström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum