Senaste från EFS Västerbotten
BIAL-galabarnsångare

Höstgala samlade in över 55000 till BIAL

Lokalt

2014-10-25

Man kan samla pengar till EFS mission på många sätt. Förr var ofta missionsauktionerna EFS-föreningarnas stora insamlingstillfälle. Så är det på vissa håll fortfarande, men det finns också många andra sätt: basarer, konserter, paltluncher, och så vidare. I Vasakyrkan i Umeå är Höstgalan för Barn i alla länder terminens största insamlingstillfälle.

Anna SAndström och Torbjörn Arvidsson

Anna Sandström och Torbjörn Arvidsson inledde höstgalan med en duett.

– Det här var femte året som vi ordnade en Höstgala för att samla in pengar till Barn i alla länder (BIAL), berättar Torbjörn Arvidsson, som var konferencier under kvällen.

Upplägget för Vasakyrkans BIAL-gala ser ut så här: Kyrkan ordnar en konsert med många olika musiker och sångare – i år 17 olika, både barn och vuxna. För att kvällen ska kännas attraktiv även för barn finns också aktiviteter som fiskdamm och ansiktsmålning – och så förstås ett gott fika efteråt.

Cirka 250 personer i alla åldrar, varav ganska många barnfamiljer, kom till galan i år, något som kanske var besöksrekord för detta arrangemang som ordnades för femte gången.

Det blev ett härligt program med både bredd och klass. Solister var Emma Örnberg, Umeå, Nina Don från Burträsk och Emma Asplund från Vindeln. Matilda Djärv och Simon Persson sjöng två duetter. Sex barn sjöng ett bejublat medley med Disney-låtar och temasången Jag vill räcka en hand. (Första bilden fr v Rut Sandström, Maja Lundholm, Greta Lind, Sven Sandström, Alice Lind och Alice Lindgren.) Eftersom galan är till förmån för BIAL så lämpar det sig väl att det finns både barn och vuxna bland artisterna.

Simon och Matilda

Matilda Djärv och Simon Persson sjöng två duetter under kvällen.

Musiken hölls samman av det suveräna husbandet som brukar medverka varje år, med Johan Öhman som kapellmästare. Bandet sjöng både egna låtar och kompade barnen och ett par av solisterna. De drar ett stort lass i konserten och det är glädjande för arrangörerna att de här musikerna ställer upp lika villigt varje höst.

De allra flesta människor tycker nog att det är viktigt att göra en insats för barnen och genom BIAL görs mycket som är så bra. Sofia Svensson, som arbetat mycket med BIAL de senaste åren och som återigen bor i Umeå, berättade om ett par av BIALS projekt och hade också med en dagsfärsk mail-hälsning från BIAL:s nya missionärer i Tanzania.

Arrangören försöker den här kvällen utmana besökarna att ge riktigt mycket och det är jättespännande att se vad det blir. Man kan ge pengar till insamlingen på tre sätt: Offergång för de som väljer kontanter, med bankkort i kortterminalerna och numera även med Swish via mobiltelefonen.

– Resultatet blev helt fantastiska 55.827 kr, vilket är nytt BIAL-rekord för Vasakyrkan, berättar Torbjörn Arvidsson.

Än florerar sedlar även om mycket av de insamlade medlen skedde elektroniskt.

Än florerar sedlar även om mycket av de insamlade medlen kom in elektroniskt.

Det kommer in mest genom betalkort och kontanter, men nästan 8 000 kr kom via mobilerna, vilket betyder att Swish också blivit en viktig kanal för att samla in pengar.

Med Höstgalan har Vasakyrkan hittat ett sätt att stödja EFS utlandsarbete som passar bra för det sammanhanget. Folk är villiga att ställa upp, både på scenen och i andra uppgifter, och det hela blir en riktig festkväll. Man har redan börjat tänka och planera litet inför 2015 års gala.

– Genom BIAL är vi med och gör skillnad för barn i världen, och därför är det roligt att det ekonomiska resultatet blev så fantastiskt bra, säger Carina Arvidsson från Vasakyrkans missionsgrupp som är med och arrangerar galan.

Husbandet

Husbandet bestod av, fr v: Johan Öhman, Petter Sandström, Morgan Enqvist och Simon Sandström, plus trummisen Marcus Sandström (ej på bild).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum