Senaste från EFS Västerbotten
Gatuvimmel i Addis.

Historiska medarbetardagar i Etiopien

Vårt Budskap

2015-11-16

För snart 150 år sedan landsteg de första EFS-missionärerna i Massawa (nuvarande Eritrea). Första veckan i november i år samlades 275 av EFS- och Salt-anställda till medarbetardagar i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba. Nu är dagarna över och deltagarna har åkt hem påfyllda med intryck och Guds ande.

Så här berättar EFS Västerbottens distriktsföreståndare Krisoffer Hedman om sina starkaste intryck från medarbetardagarna:

– De består av tacksamhet och förtröstan. Tacksamhet över att få vara del av ett EFS som betytt så mycket för Etiopien och Mekane Yesus-kyrkan, och förtröstan på att Guds ord är verksamt än i dag. Det är också uppfriskande med den helhetssyn som kyrkan där står för.

Medarbetarriks

De gemensamma samlingarna för EFS och Salts fortbildningsdagar hölls i Sheba hall på hotell Ghion i centrala Addis Abeba.

Dagarna var på sätt och vis som det brukar vara vid de återkommande gemensamma fortbildningsdagarna vart femte år. Medarbetarna fick ha gemensam morgonbön/-mässa och gudstjänster, välja seminarier, träffas i distriktsgrupper, göra någon utflykt och så möta människor, både gamla och nya bekantskaper. Ändå gav dessa dagar i Addis Abeba något utöver det vanliga; bara det att gemensamt resa utrikes och möta en främmande och annorlunda kultur gör att gemenskapen blir ännu starkare.

Rundtur

skolklass

Under rundturen i huvudstaden ingick ett besök på Freedom School på Entoto, där de fattigaste barnen får möjlighet till utbildning och hälsovård.

För dem som anlände tidigt började vistelsen i Etiopien med en rundtur i missionärernas fotspår (andra kunde göra rundturen efteråt). Naturligtvis ingick ett besök på Entoto, där många missionärer bott genom åren, och idag är det familjen Nordéns tur att bo där. Där finns gästhemmet som de flesta etiopienresenärer från EFS brukar stanna till på och Fride Hylanders hydda, kyrkan och skola. Mekane Yesus ursprungskyrka i Addis Abeba från 1920-talet fick också besök, liksom Cederqvists grav och en av WSG/HCE:s skolor (ett arbete som EFS och Salt stöder).

Berith Sonning

Berith Sonning mötte både fattigdom och glädje i Etiopien. Här deltar hon i festen på svenska ambassaden.

Hela arbetslaget i Carlskyrkan i Umeå anlände till Etiopien en vecka tidigare, för att också hinna göra en egen rundtur i landet, ledsagad av sin präst Mats Bohman, som tidigare arbetat i Nakamte, Etiopien.

– Medarbetardagarna och vår egen resa har gett mig en annan bild av vad mission är, man får en bättre förståelse när man ser det på plats, säger Berith Sonning, som arbetar både i Carlskyrkan och på Strömbäcks folkhögskola.

För henne betydde besöket på dövskolan i Nakamte väldigt mycket; att se barnens glädje trots fattigdomen.

Kunskap om missionen

Många av EFS-/Salt-anställda har inte haft så stor kunskap om EFS missionshistoria, men efter veckan i Etiopien har den saken förändrats. Missionshistorien återkom i olika tal på olika platser under dagarna; både vid inledningsmötet, i gudstjänster och på ambassadbesöket. Alla deltagarna var inbjudna till fest på den svenska ambassaden och ambassadören Jan Sadek konstaterade att det var den största delegationen han haft på besök. Förutom EFS-anställda deltog också representanter från bland annat Mekane Yesuskyrkan i den historiska festen i ambassadträdgården, som lystes upp av facklor och strålkastare.

Ambassadfest

Festkvällen på den svenska ambassaden blev ett minne för livet för de många deltagarna.

Bland de medverkande talarna där fanns Ruth Abraham, som representerade sin drygt 100-åriga far, Emanuel Abraham, mångårig president i Mekane Yesuskyrkan. Där talade också 94-årige Rev. Gamachu som också träffat Onesimus, den första från de oromiffatalande som blev döpt och sedan hade stor betydelse för EFS missionsarbete Etiopien. Även en representant från den etiopiska regeringen höll tal.

Rev. Gamachu

Rev. Gamachu, 94 år, bidrog med historisk koppling i sitt tal på den svenska ambassaden.

Att på plats få höra om EFS missionshistoria och den betydelse den haft både för enskilda människor och för mellanstatliga relationer, samt se resultatet av det 150-åriga arbetet gav starka avtryck till deltagarna.

– Något jag tar med mig hem är de etiopiska kristnas frimodiga sätt att möta människor och förväntan på att Gud gör skillnad, säger Lena Andersson konsulent i Bergsbykyrkan.

En annan av deltagarna är Mattias Winblad von Walter, präst i Ersmarkskyrkan i Umeå. Han uppskattade möjligheten att få lära känna varandra bättre inom EFS, mötena, kulturen och maten. Något han också slogs av var det tydliga missions- och evangelisationsfokus som finns inom Mekane Yesuskyrkan.

– Vi skulle kunna lära av dem att bli tydligare i strategiskt tänkande, säger Mattias.

Ringar på vattnet

Ett av de valbara seminarierna handlade om den karismatiska väckelsen inom Mekane Yesuskyrkan på 70-talet. Det tillsammans med bibeltexten om den etiopiske hovmannen (en text som följde deltagarna under veckan) och temat Levande och verksamt fick omedelbara konsekvenser i form av ett spontant, nattligt bönemöte med karismatiska förtecken.

Om Gud genom sin nåd och med hjälp av bräckliga människor under 150 år kunnat åstadkomma så mycket i Etiopien vad ska han inte framöver kunna göra nu när 275 medarbetare återvänder till Sverige förnyade och uppfyllda av Guds ande. Medarbetardagarna 2015 var historiska och kommer förhoppningsvis att ge ringar på vattnet lång tid framöver. Än är Guds ord levande och verksamt.

bön

Bönen i söndagsgudstjänsten i Mekane Yesuskyrkans församling i Kolfe (Addis Abeba) var intensiv och innerlig.

Kvar i Etiopien finns en växande men inte problemfri mångmiljonkyrka, med kristna som tar sin tro på stort allvar, men där finns också en fattigdom långt ifrån det vi är vana vid. Mycket mer skulle kunna skrivas här om dessa medarbetardagar men det finns inte utrymme och tid. Däremot går det bra att be de anställda som var med att berätta. Alla har sin berättelse.

Om du vill ta del av vad andra skrivit om dagarna kan du t.ex. läsa Senitha Olssons, Stefans Holmströms och Jonas och Victoria Nordéns bloggar.

Några fler bilder:

landsbygd

Den etiopiska landsbygden tål att titta på.

bedjare

Gemenskap och bön. Gud hör och förstår även när vi inte gör det.

missionärsgrav

Carl Cederqvist var den första svenska missionären som nådde Addis Abeba. Där jobbade han som ensam svensk i 15-års tid. Ett besök vid hans grav ingick i rundturen I missionärernas fotspår.

Kes Bellina Sarka berättade om hur den karismatiska väckelsen inom Mekane Yesus började.

Kes James Gobane berättade om hur den karismatiska väckelsen inom Mekane Yesus började.

Lotten Markström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum