Senaste från EFS Västerbotten
Fri till tro inspirationshelt i Luleå

Fri till tro håller reformationen levande

2017-09-12

Sista helgen i augusti ordnade Luleå stift tillsammans med EFS Västerbotten och EFS Norrbotten en inspirationshelg i Luleå under namnet Fri till tro – 500 år av reformation. Den tog sin utgångspunkt i den reformation som Martin Luther drog igång inom den katolska kyrkan på 1500-talet, men ville också få deltagarna att reflektera kring vad det finns inom kyrkan idag som behöver reformeras.

teser på kyrkport idag

Nutida teser, skrivna under helgen Fri till tro i Luleå.

Hans teser inbjöd till en akademisk disputation men grundade sig på den erfarenhet han hade som själasörjare. De riktade sig mot den avlatshandel som pågick, och som innebar att man kunde köpa syndernas förlåtelse, men till det krävdes ju pengar och hur skulle det då gå för de fattiga. Luther hade inte funnit något stöd för avlatshandeln i Bibeln, därav utmaningen.

Att det finns skäl för att uppmärksamma reformationen efter 500 år framgick tydligt under inspirationshelgen, där barnen också fick delta i ett eget spår. De fick också skriva egna teser och i en av dem skrev Elsa att vi måste tala mer om Luther, och hennes förklaring var följande:

Elsa

Konferensdeltagarna fick skriva egna teser och en av dem var Elsa Wikström från EFS i Boliden.

– Jag har varit med i kyrkan i elva år och jag har aldrig förr hört talas om honom.

Förmodligen är det fler än hon som har lite luckor kring Martin Luther och reformationen, även om det gedigna programmet med många valmöjligheter bland föredrag och annat under lördagen gjorde sitt för att ge deltagarna ökad kunskap och förståelse. Men föredragen var även inriktade på nutiden och det som görs för att kyrka och tro skall bli tillgängliga för alla som vill. Det handlade till exempel om idealitet, Nya sätt att vara kyrka, Alpha-arbete och Frälsarkransen.

Kerstin Wimmer var en av de akademiska föreläsarna som talade utifrån ett av ”allena-orden”, Tron allena – Två ord om Gud och människan. Luthers kamp för att vi ska tala ärligt om Gud och med Gud. Hon lyfte fram Luthers vardagstro, som det går att få en inblick i genom de många brev han skrev till sin fru Käte och till sin främste medarbetare Melanchton. Luther menade att det inte finns något i vardagen som inte har med Gud att göra. Det är där vi kan se Guds stora under, som att solen går upp eller att en kvinna föder barn. I Psaltaren i Bibeln ges utrymme för både vackra ord och klagan, en ärlighet och ett språk för livets alla känslor. Luther själv använde ett mustigt och målande språk, något som ibland har gått förlorat i översättningar.

Kerstin Wimmer

Det fanns många parallella aktiviteter att välja bland under lördagen. Här är det teologen Kerstin Wimmer som föreläser om Martin Luther, som poängterade att människan är både syndare och rättfärdig, samtidigt (Simul iustus et peccator).

En av tankarna hos Luther var att alla människor kan ha ett direktförhållande till Gud, även barn, och att Gud verkar i sitt ord genom den Helige Anden, så därför bör alla kunna läsa Guds ord på sitt eget språk. Genom att översätta Bibeln till tyska och agera för skola till alla gavs människor den möjligheten.

Anna-Karin Westman

Anna-Karin Westman, en av deltagarna, från Sörböle EFS (Skellefteå).

Bland deltagarna träffade jag Anna-Karin Westman från Skellefteå, och hon var mycket nöjd och glad över att vara på plats.

– Jag känner mig väldigt peppad av konferensen. Det var bra frågor som ställdes på öppningsmötet, säger Anna-Karin, när hon med förväntan sätter sig för att lyssna till en av föredragshållarna.

Från EFS Västerbotten hade avgående distriktsföreståndare Kristoffer Hedman funnits med i planeringen och han var också en av värdarna som med van hand guidade deltagarna genom helgen.

Från EFS medverkade också Tomas Nygren, Tin Mörk och Ingrid Lundström. Bord och stolar med en för samtal tillgänglig Martin Luther med fru Katharina von Bora fanns i kulturhusets foajé, och de agerade även på scenen. Av de närmare 600 personerna som var anmälda till inspirationshelgen var de flesta av deltagarna anställda, förtroendevalda eller aktiva lekmän. Vissa kvällssamlingar var även öppna för oanmälda.

Fredagkvällens Svenska mässan, av J.H. Roman (samtida med Luther), som hölls i domkyrkan var en stämningsfull upplevelse. På lördag kväll var det gospelmusik till storband som öste på i stora salen i Kulturhuset, med deltagare från körspåret som övat under dagen tillsammans med Swinging Wheel Band.

Konsert med gospel och storband.

På söndagen avslutades inspirationshelgen med gudstjänst i en fullsatt domkyrka. För att alla skulle kunna ta till sig Guds ord på sitt eget språk användes även teckenspråk och meänkieli i gudstjänsten. Biskop Hans Stiglund predikade om hur vi kan få tro och liv att gå ihop. Det handlar om att leva mottagande och beroende. Vi är friköpta och behöver då inte jämföra oss med eller tävla mot andra. Fri till tro är att dagligen påminna sig om Guds nåd.

Luleå domkyrka

I en fullsatt domkyrka avslutades inspirationshelgen Fri till tro i Luleå.

– Vi behöver inte söka i världen det vi redan är: älskade av Gud. I stället får vi använda vår energi till att se dem vi möter, som Kristus sett oss, avslutade biskopen.

Med tanke på den okunnighet det finns idag bland gemene man i Sverige om Luther, behövs det mer än en jubileumskonferens och ett jubileumsår för att ge rättvisa åt honom, och för att hans goda tankar ska få fortsätta att reformera kyrkan. Om folk verkligen kände till Luthers tolkning av kristen tro skulle förmodligen fler ha en positiv inställning till den. Så, mer Luther åt folket!

Text och bild:
Lotten Markström

Fler bilder från inspirationshelgen:

Lena Liljemark

Lena Liljemark bidrog till kulturhörnan med några vävar med Luthercitat som bakgrund. Den till vänster utifrån skriftens betydelse och den till höger utifrån bordsgemenskapen.

Henrik och Hans

Henrik Näslund, distriktsföreståndare i Norrbotten, i dialog med biskop Hans Stiglund under öppningsmötet. Utifrån orden Fri till tro.

Några från en ny generation med barnvagnar fanns också på plats.

Prästen Stefan Olofsson hade skrivit en sång speciellt till inspirationshelgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum