Senaste från EFS Västerbotten

Fortsatt prästutbildning på Johannelund

Riks

2013-03-07

Svenska kyrkan har beslutat om att inte låta andra än sitt eget utbildningsinstitut ge den avslutande delen av prästutbildningen. Hur kommer det att påverka prästutbildningen på Johannelunds teologiska högskola?

– Beslutet innebär att vi från Johannelunds sida från istället för att erbjuda hela prästutbildning på 5,5 år för den som ska arbeta i Svenska kyrkan från och med i höst inbjuder till en ny teologiutbildning med 4,5 års integrerande studier på Johannelund – där akademiska kurser kombineras med profilkurser och praktiska övningar, säger studierektor Åsa Granath.

Studierna vid Johannelund kompletteras sedan med ett pastoralteologiskt slutår på Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Även om man inte längre kan ge utbildningen på det mest optimala sättet, med en helhet från början till slut under 5,5 år, är det här ändå att göra det bästa möjliga av situationen och ge den blivande prästen i Svenska kyrkan 4,5 år enligt Johannelunds väl beprövade utbildningsmodell.

Åsa Granath

Åsa Granath är studierektor på Johannelunds teologiska högskola.

– Vi tror att det här fortfarande blir den mest genomtänkta utbildningen för blivande präster, tillägger Åsa Granath.

Beslutet i Svenska kyrkan påverkar inte Johannelunds utbildning för den som vill bli präst i EFS (3,5/4,5 år). Det påverkar inte heller övriga utbildningar på Johannelund: kandidatexamen i teologi 180 hp (3 år), högskoleexamen i teologi 120 hp (2år), 1 års teologiska studier samt vår ettåriga bibelskola.

Förhoppningsvis kommer denna förändring som berör prästutbildningen för den som vill arbeta i Svenska kyrkan, och allt som skrivits i olika tidningar, inte att hindra blivande studenter från att söka de utbildningar som Johannelund erbjuder inför hösten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum