Senaste från EFS Västerbotten
Sennait Erichsen visar babyfilt.

Filtar fyllda med kärlek

Lokalt

2013-05-17

I Aira, cirka 50 mil väster om Addis Abeba i Etiopien, finns ett enkelt sjukhus. Under de senaste 5-6 åren har vänner i bland annat Medle, Skråmträsk och Mobacken tillverkat mer än 7 000 barnfiltar som sjukhuset i Aira kunnat skänka till de barn som fötts där.

– Om barnet lever, när mamman kommer till vårt sjukhus för att föda, så har hon ett levande barn med sig hem också, säger Erik Erichsen, kirurg vid sjukhuset i Aira.

Sennait och Erik

Erik och Sennait Erichsen (i vita rockar) på Aira sjukhus långt ut på den etiopiska landsbygden.

Det lilla sjukhuset mitt ute på landsbygden har 100 sängplatser och tar emot mellan 50 000 och 70 000 (!) patienter varje år. Av dem är omkring 1 500 förlossningar. Det lilla sjukhuset har i sin BB-avdelning två förlossningsstolar, åtskilda med en skärmvägg. Ofta är båda upptagna samtidigt.

Av alla förlossningar i Etiopien sker 97 % utan medicinsk hjälp. Bara när det blir komplikationer söker sig folk till sjukhus. Ofta kommer anhöriga med en kvinna i födslovärkar på en bår, mitt i natten efter att ha gått många kilometer, inte sällan miltals.

Komplicerade förlossningar

Många av de mödrar som kommer till Aira bär på tvillingar eller trillingar. Ansikts- eller sätesbjudningar är också vanligt. Omkring 500 av förlossningarna i Aira sker med kejsarsnitt. Och i de allra flesta fallen mår både mor och barn väl och kan gå hem efter ett par dagar.

Men eftersom många har långt till sjukhuset är det inte alla som hinner fram i tid.  Mellan 20 och 25 gånger per år tvingas man förlösa ett dödfött barn. Men Erik Erichsen är noga med att påpeka att dessa barn inte heller skulle ha kunnat räddas i Sverige – så goda är oddsen för den som väljer att föda sitt barn i Aira.

Ingenting med sig

Trots detta har ingen av mödrarna någonting alls med sig till sina barn. Det kan bero på att de flesta är så fattiga att de inte har råd att skaffa något förrän de vet om barnet kommer att överleva. Kanske föräldrarna inte vågar ”utmana ödet” och förbereda för ett barn som kanske dör i samband med förlossningen, eller så är det bara en tradition.

– I vilket fall är det så roligt att kunna vira in den nyfödda i en varm och vacker filt, som de får ta med sig hem! säger Sennait Erichsen, som arbetar som sjuksköterska i Aira.

– Det är så mycket kärlek inarbetad i dessa vackra filtar! Hon håller upp en omsorgsfullt mönsterstickad rosa babyfilt. När föreningarna här började ge oss filtar kunde vi ge dem enbart till kvinnor som födde tvillingar och trillingar, men de senaste 4-5 åren har vi kunnat skänka filtar till alla barn som fötts hos oss, berättar hon och sänder ett varmt tack till alla dem som stickat och virkat de fina gåvorna.

Omväxlande arbete

Paret Erichsen är i Sverige under några veckor för att bland annat delta i EFS årskonferens i Örnsköldsvik. De passar även på att besöka vännerna i Skelleftetrakten. Den 8 maj kom de till Mobackenkyrkan där de under närmare en timmes tid visade foton och korta filmsekvenser och berättade om sitt omväxlande arbete. Därefter vidtog en nästan lika lång frågestund vid kaffeborden.

Missionskväll på Mobacken.

Ett femtiotal personer hade sökt sig till missionskvällen i Mobackenkyrkan med Erik och Sennait Erichsen.

Erik Erichsen är en skicklig kirurg som får behandla allt från läppspalt till komplicerade benbrott. Hans hustru Sennait arbetade i Aira till en början som diabetessjuksköterska, men har nu lämnat den uppgiften vidare till andra och arbetar själv som operationssjuksköterska.

När paret lämnade Mobackenkyrkan denna kväll, fick de med sig 7 500 kronor samt tre kassar fyllda med ännu några barnfiltar till sjukhuset i Aira.

Katarina Eriksson

Ett svar till “Filtar fyllda med kärlek”

  1. Kersti Karlsson skriver:

    Tack Katarina!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum