Senaste från EFS Västerbotten
Skeptiska kontorister lägger beslag på Livets bok.

Fest på himmelens huvudkontor

Lokalt

2013-05-22

Vi befinner oss på Himmelens stora huvudkontor, där himmelska väsen jobbar med något som aldrig tar slut. Budbärarna kommer ideligen med besked om nyfödda barn och lämnar över informationen till några som skriver in alla i Livets bok. Alla som föds är unika varelser, älskade av den som skapat allt, och med ett alldeles eget kapitel i Livets bok.

Plötsligt ringer det i klockan – en människa skall döpas – och detta är signalen för att det är fest! Festfixarna plockar fram blommor, ljus och dopdräkt och alla är förväntansfulla inför det som skall ske utom två kontorister (på översta bilden lägger de beslag på Livets bok).

– Ska verkligen vem som helst få ta del av dopets gåva? frågar de.

Den högste chefens svar blir:
– Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar. Döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.

Barn i olika roller.

Änglarna ska dansa på dopfesten.

Det här är det huvudsakliga innehållet i musikalen Festen, skriven av kyrkomusikern och kompositören Karin Runow från Sollentuna. Den sista söndagen i april framfördes musikalen av de två barnkörerna V.I.P. och Joy i Ersmark (Umeå), där man arbetat med musikalmaterialet sedan någon gång i februari.

Barnkörerna med ledare.

Körerna V.I.P. och Joy under ledning av Marta Bäckman.

– Alla barn har fått någon roll och de äldre barnen hade huvudrollerna, berättar körledaren Marta Bäckman.

Några av de närmare trettio barnen spelade också instrument. De flesta år har man jobbat med någon musikal i körverksamheten för barnen i Ersmark.

– Det är något som barnen brukar minnas långt upp i åldrarna och därför är det viktigt med både musiken och texten, säger Marta, som flera gånger tidigare arbetat med material av Karin Runow.

Musikalen Festen kan fungera för sig själv, men den går också att kombinera med ett riktigt dop, vilket var fallet i Ersmark. Där var det familjen Wallenius som passade på att låta lille Max bli döpt i samband med musikalen. Dopfamiljen och de anhöriga var mycket nöjda med den annorlunda dopgudstjänsten.

Dop i musikalen.

Max Wallenius döps av prästen Anders Sandberg.

I höst blir det möjligt för dem som är med på barnkördagen i Umeå att öva på en nyskriven musikal av Karin Runow och som skall framföras i februari 2014 med anledning av kulturhuvudstadsåret i Umeå. Hon medverkar också på en barnkörledardag i Umeå i slutet av sommaren (se kalendern).

Fotogalleri från musikalen:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum