Senaste från EFS Västerbotten

EFS bönhus upplåts för romsk familj

Lokalt

2014-10-21

En romsk familj har fått ett tillfälligt boende i EFS missionshus i Sävar. De romska tiggarnas situation i Umeå inför vintern har aktualiserats på olika sätt den senaste tiden. Umeå kommuns möjligheter att hjälpa begränsas av flera regelverk. Man har därför gett Pingstkyrkan i Umeå ett bidrag för att kunna samordna frivilliga hjälpinsatser.

Genom kontakter med Sävåkyrkans pastor André Jakobsson aktualiserades frågan förra helgen om ett tillfälligt boende för en fyrabarnsfamilj. De skulle vara tvungna att lämna sitt dåvarande boende den 14 oktober. Efter ett samtal med styrelseledamöter från Sävaråkyrkan och EFS i Sävar förra söndagen snabbkallades till ett gemensamt föreningsmöte dagen därpå. Där beslutades att upplåta övre våningen i EFS missionshus för familjen, som då kunde flytta in under tisdagen med hjälp av ett antal personer. Söndagsgudstjänsterna som bedrivs gemensamt kan fortsätta som tidigare även, de gånger de hålls på EFS. Scouterna och TG måste tills vidare samlas i andra lokaler.

Vid ett informationsmöte måndag den 20 oktober berättade Agneta Frick från Sävaråkyrkan och Hans Liljemark, pastor i EFS i Sävarkretsen, (bägge på bilden ovan) om hur det hade gått hittills. Tillsammans med Per-Martin Jonasson, pastor i Sävaråkyrkan, utgör de en grupp som utsetts att sköta boendefrågan. Agneta berättade, att även om akutbehovet var tak över huvudet, har också många personer kommit med hjälp i form av vinterkläder och skor.

Sävar EFS Bönhus

Övervåningen i EFS missionshus i Sävar har tillfälligt blivit bostad för en romsk familj.

– Det främsta böneämnet för familjen just nu är något slags arbete för pappan i familjen. De önskar bosätta sig i Sverige för att barnen ska få gå i skola och få en bättre framtid. Bönhuset är inte en idealisk bostad och i Umeå pågår arbete med att försöka hitta en bättre boendelösning för familjen och för den grupp romer som den tillhör, berättar Hans Liljemark.

Göran Berglund

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum