Senaste från EFS Västerbotten
Kollekthåv

Digitaliserad insamling ger plus

2017-02-22

En del EFS-föreningar har börjat använda den nya tekniken som finns tillgänglig för att samla in gåvor. Det handlar framför allt om Swish och iZettle.

– Hos oss har vi tydligt märkt att vi fått in mer gåvor genom Swish, eftersom folk inte går omkring med kontanter längre, säger Anders Hedström, präst i Bergsbykyrkan.
I Bergsbyn har man använt möjligheten att swisha i ungefär ett års tid. Man erbjuder också möjligheten att betala med kort via iZettle. Tidigare fanns inte möjligheten för föreningar att ha Swish, men det gör det numera.

iZettle

Möjlighet att betala med kort är en nödvändighet i dagens samhälle där folk sällan har kontanter.

Liksom för andra banktjänster (bankgiro m.m.) medför betaltjänsterna också en kostnad, antingen en fast summa eller också procentuellt på beloppet. För att swisha finns en fast transaktionskostnad medan iZettle tar en procentuell summa per transaktion (varierar mellan 1 % och 2,75 %), förutom en fast årskostnad. Därtill kan man förstås också räkna in en engångskostnad för att skaffa en läsplatta och själva iZettledosan, och kanske en möbel för det.
Som för allt annat varierar kostnaderna beroende på vilken bank man har. Som EFS-förening kan man gå in i det avtal med Swedbank som EFS riks har och få en förmånlig kostnad för Swish om man är kund hos Swedbank.

Swish

Med mobilen kan man lätt swisha pengar.

Det är kanske mindre viktigt vilken teknik man väljer, om man inte väljer båda, än att kunna erbjuda elektronisk möjlighet att ge kollekt. Genom historien har EFS många gånger hållit sig i teknikens framkant, så att bara låta kollekthåven/-korgen gå runt är ingen bra idé när man samlar in pengar till goda ändamål.

Kostnader per transaktion  (exempel)
Swish:                                    iZettle:
100 kr i kollekten – 2 kr =   98 kr till EFS    – 1,5 % =   98,50 kr till EFS
500 kr i kollekten – 2 kr = 498 kr till EFS     – 1,5 % = 492,50 kr till EFS.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum