Senaste från EFS Västerbotten
överlämning av tavla

Bönhuset i Åsele får liv igen

Vårt Budskap

2017-12-06

En inlandspastor har skiftande uppdrag. Ibland handlar det om att lägga ner en EFS-förening och sälja bönhuset. Vad händer sedan? Här följer en solskenshistoria.

Vilka märkliga arbetsuppgifter jag har ibland. Någon sa att jag hade ett toppenjobb: att åka omkring och sjunga och fika. Ja det är klart att det är toppen, men det sätter sina spår på höfterna, som jag brukar säga.

Något som kan vara svårt i pastorsjobbet det är att hjälpa missionsföreningar att lägga ner. Ofta är medlemmarna helt överens och det är med lättnad och tacksamhet, om än med sorg i hjärtat, som man tar sitt andra och sista årsmötesbeslut om att avsluta sin förening. Ibland har man hus som ska säljas eller skänkas bort, då ansvaret med tiden, åldern och en krympande förening blivit för tungt att bära.

Invigning av Himlahägn. Frida Blomqvist och Kornelius Novak.

”Vad är det för jobb jag har?” tänkte jag när jag för drygt två år sedan balanserade på en stege och skruvade ner EFS-bokstäverna från bönhusväggen i Hälla utanför Åsele. Bönhuset skulle säljas och då fick jag en tankeställare: Är det bara att sälja och vara glad för att någon vill köpa, eller har vi ett ansvar för vem vi säljer till? Bybor hörde av sig och önskade att vi skulle välja köpare med omsorg. Åseleföreningen valde att inte sälja till högstbjudande utan till näst högsta som hade en anknytning till byn och som vi visste skulle sköta och nyttja huset.

Tyvärr så är det allt för många hus i inlandet som säljs till investerare som inte tar hand om byggnaderna. Vattnet fryser och vattenföreningen i byn får ett väldigt jobb. Husen förfaller och blir dålig reklam för byn. Visst har vi ett ansvar för en by, en plats där vi en gång valde att bygga ett hus för att kunna bjuda in till bön!

I Åsele tätort har vi fått vara med om en helt annan sak. Först såldes bönhuset till en engelsk familj som skulle slå sig ner där, men ingenting hände. Huset såg allt mera sorgset ut, tills i sommar då pastor Kornelius Novak från missionsorganisationen Kontaktmission köpte huset. Han började renovera, bjuda in till ekumenisk bön, kaféer, gudstjänster och öppet hus för tonåringar. Huset har fått namnet Himlahägn. Redan en av de första veckorna som bönhusägare så upplät han huset till Pannkakskyrkan som var på plats under Åsele marknad.

Tänk att det är bön i bönhuset igen, och det är inte bara ett uttryck! Kornelius och vännerna i Åsele ber och Gud förser, med pengar och material. Visionen är att få nå människor i periferin med budskapet om Jesus Kristus.
Vid återinvigningen av bönhuset i Åsele överlämnade Agge Norlin en tavla på bönhuset till missionären Kornelius Novak (bilden övers).

Kristina Eriksson,
pastor i inlandet (som fikar och sjunger mycket)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum