Senaste från EFS Västerbotten
Bibelfjäll 5 år

Bibelfjäll fem år

Lokalt

2015-06-11

Bibelfjäll firar fem år. Under helgen 22-24 maj samlades runt hundra elever, lärare och faddrar för att högtidlighålla femårsjubileet av utbildningen. Det bjöds på god mat, underhållning och tillbakablickar på åren som gått. Redan under torsdagen anlände de första deltagarna och sedan fortsatte det att droppa in unga vuxna från hela Sverige. 70 % av alla som gått på skolan, de flesta långväga ifrån, var med på jubileet.
Förväntan var stor inför lördagen då de riktiga festligheterna tog vid. Det blev en topptur upp på Kungstoppen, 1135 m.öh, följt av en trerätters middag. En annan viktig punkt på programmet var bild- och filmvisning från de fem klassernas upplevelser.

Fjällvandring

Att bekanta sig med fjället hör till när man går på Bibelfjäll.

Bibelfjäll är en ettårig utbildning knuten till Härnösands folkhögskola. Kursen står på tre ben, bibeln, fjället och mötet. Läget i Hemavans fjällvärld ger stora möjligheter till ett rikt friluftsliv. Eleverna får uppleva allt från glaciärvandring till grottkrypning och kajakpaddling. Detta varvas med bibelkunskap om både Gamla testamentet och Nya testamentet. Mötet är ett utbyte med människor som lever och verkar i Hemavan-Tärnaby. I det ingår fadderverksamhet där varje elev blir tilldelad en fadder att umgås med och få en inblick i hur det är att leva i en liten fjällby.

Elisabet Svedberg har varit med som lärare sedan starten för fem år sedan.
– Det känns stort att få förtroendet från EFS Västerbotten att göra det här, och jag uppskattar att ha fått vara med och utforma kursinnehållet, säger Elisabet.
För henne blev det många kära återseenden när alla gamla elever återvände. Bibelfjäll har varit betydelsefullt för många och gett en trygghet i den kristna tron som kunnat tas med ut i samhället. Elisabet vill passa på att tacka för alla böner som betts och de gåvor som skänkts.

Idén till utbildningen föddes ur en längtan att ge Jesus större fokus i Norrlands inland. Bibellinje efter bibellinje hade lagt ner och man kände att det var hög tid att göra någonting. 2007 började de tankar som ledde till startandet av Bibelfjäll ta form.
En till synes galen idé är idag ett välfungerande samarbete mellan Härnösands folkhögskola, Equmeniakyrkan Region Nord, Equmenia, EFS/Salt Västerbotten, Svenska kyrkans unga i Luleå stift, Bilda, Hemavan Fjällstation och de lokala församlingarna i Hemavan-Tärnaby. Representanter från flera av dessa fanns på plats på jubileet, bland annat Klas Johansson regional kyrkoledare för Equmeniakyrkan och Kristoffer Hedman, distriktsföreståndare för EFS Västerbotten.

Bibelfjälljubileum

året bibelfjällelever tillsammans med tidigare elever och lärare när man firade femårsjubileum SMU-gården i Hemavan. Foto Klas Johansson.

– Med Bibelfjäll blir Hemavan, Sverige och världen inte sig lik, säger Mojo Andersson, en av lärarna på skolan.

Flera från avgångsklassen ska på missionerande uppdrag, både i Sverige, Europa och världen. Nu siktar man på ett tioårsjubileum, men Mojo betonar att man håller på så länge man känner att det är det här Gud vill. Ett som är säkert är i alla fall att det redan i augusti anländer 15 nya deltagare som har att se fram emot ett uppbyggande år på Hemavan Fjällstation.

Hanna Norden

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum