Senaste från EFS Västerbotten

Jesus eller maraton

2012-06-18

(Sammanfattning av ledaren juni -12, som finns i sin helhet under Ledare)

Allt fler drar på sig löparskorna och lufsar runt på vägar och gator och långloppen lockar allt ifrån elitlöpare till motionärer i tusental. Kanske livet har blivit för enkelt med för få fysiska utmaningar då vi mer och mer utsätter oss för i någon mening onödiga ansträngningar? Hur är det då med utmaningar och lockelser i den kristna tron?

Nästan 21.000 personer anmälde sig till Stockholm maraton innan arrangörerna cirka ett halvår före start stängde anmälningsmöjligheten. När loppet gick av stapeln i juni stod närapå 16.000 löpare på startlinjen i +4 grader, snålblåst och skyfall. I maj hölls i Stockholm också det som kallas Jesusmanifestationen, som drog ungefär 12-15.000 deltagare.

Varför utsätter man sig för ett maratonlopp, eller för en Jesusmanifestation? I löparsammanhang finns en given utgångspunkt för samtal och en inkluderande gemenskapskänsla, något som inte alltid är fallet i kristna sammanhang.

Fler valde alltså att springa Stockholm maraton än att delta i Jesusmanifestationen (i samma stad med en månads mellanrum, och med hela Sverige som upptagningsområde). Det manar till eftertanke. Kanske skall ett långdistanspass få ersätta symötet, och sportdryck och energikaka intas istället för kaffe och toscaruta? Eller kanske inte? Men vad är det som gör att 42 km i 4-gradigt hällregn känns minst lika relevant som en manifestation till Jesu ära? Fundera på det!

Stefan Gelfgren
Kommunikationsrådet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum