Senaste från EFS Västerbotten

För en hållbar sommarglädje

2013-06-13

(Ledare i VB juni -13)

Sommaren är inte enbart idyll. Bara för att vi har sol och värme försvinner inte problemen. Men med gudsperspektiv och medmänsklighet kan vi både njuta och dela med oss, så att glädje och godhet förmeras.

vallmo och solDet blev sommar i år också, efter en långdragen vinter. De flesta ser fram emot semester och sköna dagar, att få resa, hälsa på släkt och vänner, umgås med familjen, ta det lugnt, sola, låta en ljuvlig glass smälta i munnen o.s.v.
Men idyllen är inte alltid idyll, inte ens i landet där man dansar kring en blomsterprydd midsommarstång. Medan vissa blir bara rikare finns det också de som blir fattigare, och de som det sociala skyddsnätet inte lyckas fånga upp. Det är kanske inte självklart att man har råd att resa bort, eller ens köpa en glass på stan till barnen.

Vi lever i en värld som samtidigt både blir bättre (den totala fattigdomen minskar) men också till vissa delar sämre, vilket kan verka förvirrande. Medan vi i den ena stunden uppmanas att vara rädda om vår värld, tänka resurssnålt och minska koldioxidutsläpp så hetsas vi i nästa stund via reklam, tv-program och tidningsartiklar att se världen, äta lyxigt och shoppa för att få ekonomin att växa, utan att tänka på vad vi egentligen behöver och vad vi skulle klara oss utan. Hur går det ihop?

Ett annat område som kan göra en konfunderad är maten. Specialdieter som ska få oss att både må bättre, se bättre ut och leva längre tävlar om vår uppmärksamhet, samtidigt som en del inte klarar av matkraven utan försöker döva sin ångest med både mera och onyttig mat. Och så finns det de som våndas över hur de ska kunna visa upp sig på stranden, vare sig kroppen är blekfet och slapp eller bara alldeles vanlig. Hårt tuktad, övergödd eller något mitt emellan.  Genom vår kropp och konsumtion visar vi i dagens samhälle vem vi är eller kanske hellre vem vi vill vara. Hur går det ihop med bilden av oss som Guds avbild?

Och hur är det för övrigt med omsorgen om vår nästa? När grannarna har hus och trädgård fulla med glada gäster, sitter en del ensamma och försöker få tiden att gå. Samma flaska som för en del är fest och samvaro kan för andra bli verklighetsflykt och bedövning. Eller också lider man bara.

När idyllen inte är så idyllisk, vad gör du och jag? Ser vi behoven hos varandra/andra och vad gör vi åt dem? Vänder vi ryggen till och tittar åt ett annat håll eller vågar vi kliva ett steg närmare, fråga hur det är, lyssna till svaret och räcka ut en hand mot den som behöver? Vågar vi ens själva räcka ut vår hand när vi behöver det, och visa den svaghet och otillräcklighet som vi alla delar.

Kanske kan EFS Västerbottens ledord ”I tjänst för varandra” och det vardagsdiakonala perspektivet få prägla vår sommar på olika sätt. Må glädjen över sommaren få bli dubbel glädje genom att vi delar den med andra – att vi delar med oss av det vi fått, bjuder in men också tar emot det andra har att dela.
Kanske handlar det inte ens alltid om att gå utanför det vanliga, kanske räcker det med att stanna upp och se på någon i familjen med nya ögon, ge varandra tid och uppmärksamhet – det sliter dessutom inte på jordens resurser och det är gratis.

När vi upplever sommaren, växtkraften, skönheten och hur fort den går förbi, skulle det kunna få oss att tänka efter, bli påminda om att att det finns någon som är större, den Gud som är upphovet till allt. Det är från Honom jag får allt, också för att ge vidare.

Låt vår korta, överdådiga och ljusa sommar bli en påminnelse om att vårt liv är som ett bloss, att vi inte lever för evigt, om att vi har ett ansvar för vårt eget liv och för skapelsen. Men låt oss samtidigt kunna glädjas åt de personer vi är skapade till och njuta av den dag vi får idag. Dela både glädje och sorg, så kan vi förmera det goda och förminska det onda!
Så ses vi i Skellefteå i slutet av augusti – Nära Jesus.

Kommunikationsrådet

Lotten Markström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

← Äldre nyheter

 
  Logga in Forum